Kultura YTOP

PROLAZIMO PORED OVIH SKULPTURA, ALI IH NE PRIMEĆUJEMO

ZRENJANIN – Valjda nema Zrenjaninca koji pored ovih skulptura nije prošao. Malo njih zna da su u pitanju skulpture zrenjaninskog umetnika Dobrivoja Rajića, nastale 1970. godine. Materijal korišćen za sklupture, koje su postavljene na stepeništu koje vodi ka pivnici „Četir’ konja debela“, potiče iz pivare. Skulpture su u dosta lošem stanju, ali bar na mestu i cele.

 

skulptura

 

Davnih 60- tih i 70-tih godina prošlog veka bilo je popularno da umetnici odlaze u fabrike i inspirišu se i stvaraju tamo. Ko zna koliko umetničkih dela je nastalo i ostalo u fabričkim krugovima. Fabrika više nema, a one koje su preživele tranziciju, imaju privatne vlasnike koji se različito odnose prema umetninama u svojim dvorištima. O tome je portal zrenjaninski.com pisao u nekoliko navrata.

 

skulptura

 

Pisali smo i o tome da u gradu ne postoji popis skulptura i spomen ploča. Ko bi time trebalo da se bavi, pitanje je koje se postavlja najmanje deceniju. Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti one starije od pola veka, a za mlađe bila je zadužena Direkcija za izgradnju i uređenje grada. Ni Direkcije više nema, brigu je načelno preuzelo Javno preduzeće za urbanizam, ali u međuvremenu je zagubljen i nedovršen popis koji je nekad rađen za Direkciju.

 

Tek, u gradu se nalazi mnogo vrednih umetničkih dela, vidljivih oku javnosti ili ne. Ne zna se ni koliko ih ima, kao ni ko su im autori.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.