• PROLAZIMO PORED OVIH SKULPTURA, ALI IH NE PRIMEĆUJEMO

    ZRENJANIN – Valjda nema Zrenjaninca koji pored ovih skulptura nije prošao. Malo njih zna da su u pitanju skulpture zrenjaninskog umetnika Dobrivoja Rajića, nastale 1970. godine. Materijal korišćen za sklupture, koje su postavljene na stepeništu koje vodi ka pivnici „Četir’ konja debela“, potiče iz pivare. Skulpture su u dosta lošem stanju, ali bar na mestu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PROLAZIMO PORED OVIH SKULPTURA, ALI IH NE PRIMEĆUJEMO

    ZRENJANIN – Valjda nema Zrenjaninca koji pored ovih skulptura nije prošao. Malo njih zna da su u pitanju skulpture zrenjaninskog umetnika Dobrivoja Rajića, nastale 1970. godine. Materijal korišćen za sklupture, koje su postavljene na stepeništu koje vodi ka pivnici „Četir’ konja debela“, potiče iz pivare. Skulpture su u dosta lošem stanju, ali bar na mestu i cele.

     

    skulptura

     

    Davnih 60- tih i 70-tih godina prošlog veka bilo je popularno da umetnici odlaze u fabrike i inspirišu se i stvaraju tamo. Ko zna koliko umetničkih dela je nastalo i ostalo u fabričkim krugovima. Fabrika više nema, a one koje su preživele tranziciju, imaju privatne vlasnike koji se različito odnose prema umetninama u svojim dvorištima. O tome je portal zrenjaninski.com pisao u nekoliko navrata.

     

    skulptura

     

    Pisali smo i o tome da u gradu ne postoji popis skulptura i spomen ploča. Ko bi time trebalo da se bavi, pitanje je koje se postavlja najmanje deceniju. Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti one starije od pola veka, a za mlađe bila je zadužena Direkcija za izgradnju i uređenje grada. Ni Direkcije više nema, brigu je načelno preuzelo Javno preduzeće za urbanizam, ali u međuvremenu je zagubljen i nedovršen popis koji je nekad rađen za Direkciju.

     

    Tek, u gradu se nalazi mnogo vrednih umetničkih dela, vidljivih oku javnosti ili ne. Ne zna se ni koliko ih ima, kao ni ko su im autori.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura