Kultura YTOP

PROLAZIMO PORED OVIH SKULPTURA, ALI IH NE PRIMEĆUJEMO

ZRENJANIN – Valjda nema Zrenjaninca koji pored ovih skulptura nije prošao. Malo njih zna da su u pitanju skulpture zrenjaninskog umetnika Dobrivoja Rajića, nastale 1970. godine. Materijal korišćen za sklupture, koje su postavljene na stepeništu koje vodi ka pivnici „Četir’ konja debela“, potiče iz pivare. Skulpture su u dosta lošem stanju, ali bar na mestu i cele.

 

skulptura

 

Davnih 60- tih i 70-tih godina prošlog veka bilo je popularno da umetnici odlaze u fabrike i inspirišu se i stvaraju tamo. Ko zna koliko umetničkih dela je nastalo i ostalo u fabričkim krugovima. Fabrika više nema, a one koje su preživele tranziciju, imaju privatne vlasnike koji se različito odnose prema umetninama u svojim dvorištima. O tome je portal zrenjaninski.com pisao u nekoliko navrata.

 

skulptura

 

Pisali smo i o tome da u gradu ne postoji popis skulptura i spomen ploča. Ko bi time trebalo da se bavi, pitanje je koje se postavlja najmanje deceniju. Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti one starije od pola veka, a za mlađe bila je zadužena Direkcija za izgradnju i uređenje grada. Ni Direkcije više nema, brigu je načelno preuzelo Javno preduzeće za urbanizam, ali u međuvremenu je zagubljen i nedovršen popis koji je nekad rađen za Direkciju.

 

Tek, u gradu se nalazi mnogo vrednih umetničkih dela, vidljivih oku javnosti ili ne. Ne zna se ni koliko ih ima, kao ni ko su im autori.

Podeli članak
sinovoz
FAM