Kultura

PROJEKCIJA DOKUMENTARCA „DRUGA STRANA SVEGA“

druga-strana-svega

ZRENJANIN – Večeras, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće prikazan dokumentarni film Mile Turajlić „Druga strana svega“. Ulaz je besplatan.

 

 

Dokumentarni film „Druga strana svega“ osvojio je glavnu nagradu 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

 

„Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u regionu. U prostoru u kojem su prošlost i sadašnjost u neprestanom dijalogu otkrivamo lik koji inspiriše. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski strukturisana, lepota ovog lika naprosto odjekuje“, naveo je žiri koji su činili Zaradasht Ahmed (Norveška), Galia Bador (Izrael), Ernesto Pardo (Urugvaj), Diana Sanchez (Kanada) i Frank Scheffer (Holandija).

 

Zaključana vrata u svojevremeno podeljenom stanu u Beogradu, koja već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju u filmu Mile Turajlić istoriju i njene porodice i burnu političku prošlost zemlje. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, univerzitetske profesorke i dugogodišnje građanske aktivistkinje Srbijanke Turajlić o njenoj borbi i razočaranjima, hronika njihove porodice postaje i portret društva tokom političkih nemira, postavljajući pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz