• Proglašeni ovogodišnji pobednici književnog konkursa „Ulaznica“

    Žiri književnog konkursa „Ulaznica 2019“ odlučio je o ovogodišnjim nagradama najboljim autorima poezije, proze i eseja, birajući među pristiglih dve hiljade radova.   Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, pa i iz drugih država u kojima ima stvaralaca koji pišu bhsc jezikom, kao što su Italija, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, SAD…   Prvu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Proglašeni ovogodišnji pobednici književnog konkursa „Ulaznica“

    Žiri književnog konkursa „Ulaznica 2019“ odlučio je o ovogodišnjim nagradama najboljim autorima poezije, proze i eseja, birajući među pristiglih dve hiljade radova.

     

    Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, pa i iz drugih država u kojima ima stvaralaca koji pišu bhsc jezikom, kao što su Italija, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, SAD…

     

    Prvu nagradu u kategoriji poezije žiri je dodelio Radomiru Mitriću iz Kragujevca, za pesmu pod naslovom „Psihodelični bluz za Mariju Čudinu“. Drugonagrađeni je Branimir Dropuljić iz Zagreba za pesmu „Stan propušta“. Treća nagrada ide u Podgoricu Nataši Gudelj za pesmu „Iz dnevnika“.

     

    Prva nagrada za prozu dodeljena je Marjanu Urekaru iz Novog Sada za priču „Plešemo mehanički“. Dobitnik druge nagrade je Ines Gverić Korkut iz Zagreba, za priču „Na izložbi Kiki Smith“. Treću nagradu je zaslužila Sara Kopeczky Bajić iz Splita za priču „Pjevati na mjesec“.

     

    Nagrada za najbolji esej pripala je Mladenu Gojkoviću iz Zaječara, za naslov „Slika Beograda u romanu Terazije Boška Tokina“. Druga nagrada ide Petri Nešić iz Niša za esej „Post modernog teatra“. Trećenagrađena je Maja Belegišanin iz Surčina, za esej „Zvučna stvarnost sveta“.

     

    Pročitajte još: Izložba „Naiva na staklu“ pred domaćom publikom (Video)

     

    Tročlani žiri konkursa „Ulaznica“ odluke doneo jednoglasno

     

    Žiri je radio u sastavu Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada i predsednik žirija, Dunja Ilić, književna kritičarka i urednica iz Kikinde, i Vladimir Arsenić, urednik časopisa „Ulaznica“. Odluke su donete jednoglasno.

     

    U obrazloženju odluke žirija navodi se da nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika. Kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorima na postjugoslovenskoj sceni.

     

    „Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza“, zaključak je žirija.

     

    Žiri napominje da je u svom ocenjivanju vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza. A on je u nagrađenim radovima nesumnjiv, dodaje se u saopštenju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura