• Predavanje o Milanu Konjoviću i njegovom boravku u koloniji Ečka

    Predavanjem u zrenjaninskom Narodnom muzeju, pod nazivom „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“, upotpunjeno je sećanje na stvaralaštvo velikog slikara. Ovo predavanje organizovano je u okviru upravo zatvorene izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“. Izložba je bila priređena u zrenjaninskom Narodnom muzeju.   Istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov u svom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predavanje o Milanu Konjoviću i njegovom boravku u koloniji Ečka

    Predavanjem u zrenjaninskom Narodnom muzeju, pod nazivom „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“, upotpunjeno je sećanje na stvaralaštvo velikog slikara. Ovo predavanje organizovano je u okviru upravo zatvorene izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“. Izložba je bila priređena u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

     

    Istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov u svom izlaganju je naglasila značajan doprinos koji je znameniti slikar Milan Konjović dao osnivanju vojvođanskih kolonija u pedesetim godinama prošlog veka. Poseban osvrt bio je na trag koji je ostavio u Zrenjaninu.

     

    U uvodu, Slavica Popov je podsetila na prvi pokušaj osnivanja umetničke kolonije u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku. U ateljeu mađarskog slikara Pala Vaga, sagrađenom uz županijski dvor, okupljali su se tadašnji umetnici od 1897. do 1899. godine. Domaćin okupljanja bio je slikar Antal Štrajtman, koji je potom, početkom 20. veka, bio i inicijator osnivanja grupe Velikobečkerečki impresionisti. Iz nje je iniciran poslednji, nažalost neuspešan, pokušaj da se u Vojvodini, između dva rata, osnuje umetnička kolonija. I tek u pedesetim godinama prošlog veka kolonije u Vojvodini niču jedna za drugom. Najpre u Paliću i Iloku 1950. pa u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju, Kikindi, a u Ečki kod Zrenjanina, konačno, 1956. godine.

     

    – Ove kolonije imale su veliki značaj u decentralizaciji umetnosti, u formiranju veoma značajnih umetničkih zbirki van velikih centara. Slikarsku koloniju Zrenjanin osnovao Narodni odbor sreza Zrenjanin 1965. godine. To je bila i polazna osnova za utemeljenje Savremene galerije u Ečki, kao savremenog muzeja. U vreme osnivanja to je bila jedina ustanova u Srbiji gde se na jednom mestu mogla videti reprezentativna produkcija savremene likovne umetnosti – podeća Slavica Popov.

     

    predavanje o milanu konjoviću

     

    Tokom dva boravka u Ečki Konjović naslikao 24 slike

     

    Popov napominje da je za prvog upravnika Savremene galerije postavljen slikar Tivadar Vanjek.

     

    – U grupi umetnika koji su stigli u koloniju, pored Vase Pomorišca, Jožefa Ača, Lazara Vozarevića, Jovana Janičeka i drugih, bio je i Milan Konjović. Prvi saziv kolonije u Ečki 1956. godine jednostavno nije mogao da prođe bez njega, jer je njemu slikanje u kolonijama naročito pogodovalo. Tokom boravka, Konjović je naslikao 15 slika, od kojih se dve čuvaju u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin. One su do sada izlagane na 15 izložbi, poslednji put prošle godine u salonu zrenjaninske galerije –  podseća Popov.

     

    Ona napominje da je Konjović i 1958. godine boravio u ečanskoj koloniji i tom prilikom naslikao devet slika. Od toga, dve se nalaze u kolekciji zrenjaninske galerije.

     

    – Tokom dva boravka u Ečki Konjović je naslikao 24 slike, uglavnom inspirisane letnjim ečanskim pejzažima. Boravak u vojvođanskim kolonijama i komunikacija sa mladim slikarima uticala je na njegovo slikartvo. A njegovo samo prisustvo, njegov umetnički autoritet i energičnost, podsticajno je delovala na mlade umetnike koji su boravili u koloniji – objašnjava Popov, uz opasku da su Konjovićeve slike, nastale u vojvođanskim kolonijama, izlagane na izložbama u zemlji i inostranstvu, pored ostalog u Rimu, Bariju, Milanu, Njujorku, Sao Paolu, Parizu…A iz tog perioda njegovog rada (1952-1959) zaostavština je čak 239 slika sa njegovim potpisom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura