Kultura

Ponovo objavljena knjiga o Đuri Jakšiću autora Vladimira Milankova

knjiga o Đuri Jakšiću

Ponovo je objavljena knjiga o Đuri Jakšiću, autora Vladimira Milankova. Nju toplo preporučuje direktor Kulturnog centra u Srpskoj Crnji Rodoljub Boškić. Knjiga se, inače, zove „Đura Jakšić u pričama i anegdotama“.

 

– Knjiga koja je ponovo pred nama vredna je vaše pažnje, bilo da je čitate prvi put, ili ste imali prethodno izdanje. Možda ste i neke od ovih priča slušali u kakvom veselom društvu, kada se povela reč o Đuri Jakšiću. Reč je o ponovnom objavljivanju knjige Vladimira Milankova, koju imamo razlog da nanovo iščitamo – kaže Boškić.

 

On napominje da će to za jedne biti podsetnik na protekla vremena, za druge hronologija Đurinog života. Za treće, to će biti zbirka, ne nužno istinitih, anegdota kojima će izmamiti osmehe sagovornika.

 

– Po meni, to je izvor stavova iz života i o životu jednog duhovitog čoveka. On se od darovitog, ali buntovnog, mladića razvija u vanserijskog pisca i slikara. Uvek je bio na tankoj liniji između realnog i mogućeg – ističe Boškić.

 

On naglašava da je obilje, mahom kraćih tekstova, predstavljeno u izvornom obliku, Baš onako kako su bili zapisani, zapamćeni ili ispripovedani od kakvog, onovremenskog, hroničara ili šaljivdžije. Stoga ovu knjigu možemo čitati kao zbirku zasebnih priča, vezanih za neki konkretan događaj ili susret.

 

– Zahvaljujući knjizi koja se nalazi pred vama, i predanosti autora, možemo sagledati život i delo Đure Jakšića iz jednog sasvim novog ugla – zaključuje Boškić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz