Kultura

POČELA SA RADOM ŠKOLA FOTOGRAFIJE JOVANA NjEGOVIĆA DRNDAKA

ZRENJANIN – U našem gradu, u prostorijama Kulturnog centra, počela je sa radom „Zrenjaninska škola fotografije“, a predavač je renomirani fotograf Jovan Njegović Drndak.

FotoSkola_Jovan1

Program škole namenjen je đacima osnovnih i srednjih škola i odraslima, radi sticanja teorijskih i praktičnih znanja u fotografiji, nakon čega se otvara mogućnost za dobijanje licence za rad u fotografskoj struci.

Među veštinama i znanjima koje će mladi fotografi sticati jesu tehnike za obradu slika, korišćenje rasvete, tehničke karakteristike fotografske kamere u cilju kreativnog izražavanja, reportažni pristup situacijama i događajima kroz medij fotografije…

– „Zrenjaninska škola fotografije“ nastala je iz potrebe za negovanjem fotografske tradicije i očuvanja fotografske građe, radi obučavanja i podsticanja novih generacija za bavljenje fotografijom. Samostalno, ona je veoma interesantna, a u novinarstvu posebno, ima veoma važnu ulogu. Ona je sredstvo objektivnog i istinitog izveštavanja, oslikava društvo, fenomene, ličnosti, ali je istovremeno i njegova kritika, a kao takva, smatram da je nezamenljiva. Sa druge strane, više nego ikada ranije danas je u vremenu savremene tehnologije, fotografija podložna manipulacijama i zloupotrebama. Uostalom, kolika je njena snaga, govori poznata izreka da fotografija govori hiljadu reči. O ovome ću više govoriti tokom samog kursa, kada će takođe biti reči o istoriji fotografije, kao i o praktičnim detaljima, poput načina rada fotografske kamere, ekspoziciji, blendi, žižnoj daljini, ISO vrednosti… – kaže Jovan Njegović Drndak, koji je već održao uvodno predavanje, ali za sve zainteresovane koji bi da se prijave vrata su još uvek otvorena.

Škola će obezbediti polaznicima sticanje osnovnih znanja o kompoziciji slike, digitalnoj, kreativnoj i reportažnoj fotografiji, a u najavi su i gostovanja stručnjaka iz drugih sredina.

Nakon predavanja i praktičnih vežbi sledi polaganje završnog ispita, iz praktičnog i teorijskog dela nastavnog programa, uz dodelu diploma.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM