• Plovidba banatskim rekama: Brodomodelar Zlatko Pajić održaće zanimljivo predavanje

    Predavanje pod nazivom „Plovidba banatskim rekama“, koje će održati brodomodelar Zlatko Pajić, biće upriličeno u petak, 10. marta, u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Predavanje se organizuje u okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici“.   U segmentu izložbe posvećenom plovidbi Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata od 1716. do 1718. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Plovidba banatskim rekama: Brodomodelar Zlatko Pajić održaće zanimljivo predavanje

    Predavanje pod nazivom „Plovidba banatskim rekama“, koje će održati brodomodelar Zlatko Pajić, biće upriličeno u petak, 10. marta, u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Predavanje se organizuje u okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici“.

     

    U segmentu izložbe posvećenom plovidbi Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata od 1716. do 1718. godine, kao i plovidbi Šajkaške flotile, publika Narodnog muzeja Zrenjanin ima priliku da pogleda modele brodova koje je načinio ovaj brodomodelar.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Da li znate koliko su za svaku kuću i ukućane važna ulazna vrata?

     

    Zlatko Pajić se bavi brodomodelarstvom od 1991. godine. Iza njega je nekoliko velikih izložbi. Tokom prethodne decenije radio je isključivo na modelima koji su obeležili plovidbu Dunavom u poslednjih pet vekova.

     

    Na predavanju će se autor posebno osvrnuti na plovila koja su obeležila plovidbu banatskim rekama, šajkama i šajkašima.

     

    plovidba banatskim rekama

     

    Izložba „Život u Banatskoj vojnoj granici“, čiji je autor Ivan Radić iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice, traje do kraja marta. U prvom delu prikazana su istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira. Deo o razvoju predela i naselja predstavljen je preko prikaza prvog vojnog, tajnog premera, čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović.

     

    Evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do jozefinske kuće s kraja 18. veka. Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Ova izložba nastaviće da živi kao deo stalne postavke Muzeja Banatske vojne granice. Njegovo osnivanje i organizovanje planirano je do kraja 2024. godine.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura