Kultura

Ovogodišnjem laureatu uručena nagrada „Despotica Angelina Branković“

Književna nagrada "Despotica Angelina Branković"

Književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ uručena je ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve“ koja je održana 22. juna u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

 

Nagrada, koja se sastoji od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, autorke Silvije Vlahović, pripala je Negrišorcu za knjigu „Izložba oblaka: izabrane i nove pesme“, a uručio mu je prošlogodišnji dobitnik Selimir Radulović.

 

U obrazloženju nagrade, između ostalog, stoji: „Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika, dobitnik je niza književnih nagrada, a o njegovoj poeziji je, pored pojedinačnih ogleda i književnokritičkih tekstova, 2012. objavljen i zbornik radova. Najnovije Negrišorčeve pesme pokazuju da se pesnikova stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje – jer reč je o izvornom lirskom odnosu – jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige.“

 

Književna nagrada "Despotica Angelina Branković"

 

Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz