• Ovogodišnjem laureatu uručena nagrada „Despotica Angelina Branković“

    Književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ uručena je ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve“ koja je održana 22. juna u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.   Nagrada, koja se sastoji od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, autorke Silvije Vlahović, pripala je Negrišorcu za knjigu „Izložba oblaka: izabrane i nove pesme“, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ovogodišnjem laureatu uručena nagrada „Despotica Angelina Branković“

    Književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ uručena je ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve“ koja je održana 22. juna u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

     

    Nagrada, koja se sastoji od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, autorke Silvije Vlahović, pripala je Negrišorcu za knjigu „Izložba oblaka: izabrane i nove pesme“, a uručio mu je prošlogodišnji dobitnik Selimir Radulović.

     

    U obrazloženju nagrade, između ostalog, stoji: „Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika, dobitnik je niza književnih nagrada, a o njegovoj poeziji je, pored pojedinačnih ogleda i književnokritičkih tekstova, 2012. objavljen i zbornik radova. Najnovije Negrišorčeve pesme pokazuju da se pesnikova stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje – jer reč je o izvornom lirskom odnosu – jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige.“

     

    Književna nagrada "Despotica Angelina Branković"

     

    Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura