• OVA SLIKA JE PRIPADALA ZVANIČNIKU NACISTIČKE PARTIJE

    ZRENJANIN – Nakon rata, 1946. godine, u zrenjaninski Narodni muzej pristigao je deo predmeta iz dvorca Franca Nojhauzena, bogatog industrijalca, visokog zvaničnika Nacističke partije, generalnog opunomoćenika za privredu na teritoriji okupirane Srbije i prijatelja Hermana Geringa.     Među tim predmetima bila je i slika koja je prvobitno, usled loše iščitanog potpisa, atribuisana nepostojećem slikaru […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OVA SLIKA JE PRIPADALA ZVANIČNIKU NACISTIČKE PARTIJE

    ZRENJANIN – Nakon rata, 1946. godine, u zrenjaninski Narodni muzej pristigao je deo predmeta iz dvorca Franca Nojhauzena, bogatog industrijalca, visokog zvaničnika Nacističke partije, generalnog opunomoćenika za privredu na teritoriji okupirane Srbije i prijatelja Hermana Geringa.

     

    slika

     

    Među tim predmetima bila je i slika koja je prvobitno, usled loše iščitanog potpisa, atribuisana nepostojećem slikaru H. Mulohu.

     

    Istoričar umetnosti Dejan Vorgić, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, došao je do saznanja da je slika delo jednog od najuspešnijih i najpriznatijih škotskih slikara pejzaža – Horacija Mekaloka.

     

    Platno predstavlja visoravan Škotske sa brdima prekrivenim mračnim i teškim oblacima. Nasuprot nemirnom planinskom masivu stoji rečica, koja vijugavo teče dolinom.

     

    Tekst objavljujemo u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura