Kultura Vesti Zrenjanin

Otac i sin Radivoj i Uglješa Šajtinac u širem izboru za Ninovu nagradu

radivoj i uglješa šajtinac

Među književnicima koji su uvršteni u širi izbor za 67. Ninovu nagradu za roman godine nalaze se i poznati književnici iz Zrenjanina, otac i sin Radivoj i Uglješa Šajtinac.

 

Na spisku onih koji su ušli u širi izbor su i romani „Pelerina“ Radivoja Šajtinca, čiji je izdavač „Geopoetika“, i „Biće jednom“ Uglješe Šajtinca, u izdanju kuće „Pčelica“. Ovo nije prvi put da su Šajtinci u širem krugu za Ninovu nagradu, ali je svakako kuriorzitet za ovdašnje prilike. Otac i sin Radivoj i Uglješa Šajtinac uskoro će znati i da li će se njihovi romani naći u užoj konkurenciji. O tome će odlučivati žiri u sastavu Teofil Pančić,  Branko Kukić, Marija Nenezić, Marjan Čakarević i Ivan Milenković.

 

– Ovo je lep osećaj. Uspeh je naći se u širem izboru za nagradu i to je nadahnuće za budući rad. Ne opterećujem se razmišljanjem šta će biti kod selekcije za uži izbor – kaže Radivoj za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dejan Karlečik u hit seriji “Klan” ovekovečio lik komandanta Francuza

 

On je, kako sam kaže, nadahnuće za roman „Pelerina“ našao na kratkom potezu sa obe strane puta, između gradskog naselja Bagljaš i susednog sela Aradac.

 

I Uglješa Šajtinac zadovoljan je već činjenicom da se našao u širem krugu za nagradu. Okolnost da je konkurencija rođenom ocu ga ne iznenađuje.

 

– Ovo nije prvi put da smo na širem spisku kandidata za nagradu i to je dobra okolnost za porodicu Šajtinac – kaže Uglješa za naš portal.

 

“Pelerina” i “Biće jednom” remek dela domaće književnosti

 

U knjizi “Pelerina” Radivoj Šajtinac nastavlja da sebi, iznova i neumorno, postavlja pitanje kako privid banalnog, svakodnevnog, ispuniti novim, slojevitijim značenjima.

 

– Za njega ništa nije bez važnosti. Značenja koja iščitava iz predela, sitnica, neizgovorenih i poluizgovorenih reči, bolova, prašine, buba, kreštanja vrana, telefonskog razgovora s unukom – obavija slojevima svog, do savršenstva izbrušenog, sažetog, jasnog jezika. Tako i u ovoj knjizi, Šajtinac nastavlja svoj vredan poetski gradinarski posao. Odseca nepotrebne zaperke i suve listove, sve što iscrpljuje stabljiku pripovedanja. Zato su grozdovi – poglavlja, koji su na njoj ostali, sazreli, puniji – oporo-slatkih sokova, i jesu, svako za sebe, izbrušena (haiku) pripovest – kaže Milan Ristović o ovoj knjizi.

 

Roman “Biće jednom” Uglješe Šajtinca je književno predviđanje sudbine Zemlje i čovečanstva. I to ono koje ponajviše podseća na matematičku preciznu formulu, kojom se izračunava budućnost. Jer, svi ostali parametri su već poznati i definisani zakonom konstantnog napretka – do samouništenja. Naslov “Biće jednom”, proročka parafraza magije biblijskog stvaranja, ne ostavlja mogućnost za sumnju u datu sliku budućnosti.

 

Ipak, u ovoj sumornoj i tužnoj slici budućnosti, mladim čitaocima Šajtinac ostavlja jednu nadu. Čitav sistem može biti resetovan i obnovljen na temeljima znanja sačuvanog u knjigama.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM