Kultura

Održana komemoracija novinaru i književniku Aleksandru Bjelogrliću

održana komemoracija aleksandru bjelogrliću

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ danas je održana komemoracija rano preminulom novinaru, piscu, esejisti i prevodiocu Aleksandru Saši Bjelogrliću. Sala biblioteke bila je premala da primi sve one koji su došli da se na ovaj način oproste od Saše.

 

– Književno stvaralaštvo Aleksandra Bjelogrlića bilo je u samom vrhu srpske književnosti – rekao je na komemoraciji Zoran Slavić, pisac i predsednik Književne zajednice pisaca srednjeg Banata. – Da je poživeo duže, sigurno je da ga neka velika nagrada ne bi mimoišla. Saša je imao dve osobine koje u književnom svetu nisu naročito dobre: bio je iz provincije i bio je skroman. Njegovo stvarlaštvo bilo je osobeno. Saša je na život gledao kao na čudo, bio je pisac čudnovate svakodnevnice. Posebno je voleo svoj grad. O njemu je pisao ne osuđujući ga, ne sa lošim mislima, pisao je o njemu takvom kakav jeste sa puno ljubavi. Bio je radoznao, duhovit, ćutljiv a marljiv. Tako ćemo ga pamtiti, rekao je, između ostalog, Zoran Slavić.

 

O Saši Bjelogrliću kao novinaru i uredniku, kao čoveku, govorio je glavni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjević, a o Saši kao saradniku i autoru, urednik „Ulaznice“ Vladimir Arsenić.

 

Na komemoraciji su, od mnogobrojnih pristiglih, pročitana pisma Milana Nenadića, pisca poreklom iz Zrenjanina i Ivana Negrišorca, predsednika Matice srpske.

Milan Bjelogrlić, direktor biblioteke, rekao je da je pre nekoliko nedelja iz štampe izašla poslednja knjiga pripovedaka Aleksandra Bjelogrlića „Na drugoj strani okeana“, koja će u dogledno vreme biti predstavljena čitalačkoj publici.

 

Sahrana Aleksandra Bjelogrlića bila je u 13 časova na Novom groblju.

 

održana komemoracija aleksandru bjelogrliću

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM