Kultura Vesti Zrenjanin

Održan koncertni program „Muzički tonovi iz srpskih starina“ (Video)

muzički tonovi iz srpskih starina

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održan je multimedijalni koncertni program „Muzički tonovi iz srpskih starina“. Ovom prilikom, zrenjaninskoj publici su predstavljeni muzički zapisi nastali krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka.

 

Multimedijalni program „Muzički tonovi iz srpskih starina“ po prvi put je doneo pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača. Kompozitori otkrivaju atmosferu srpske prošlosti i tumače je savremenim izražajnim sredstvima. U težnji za specifičnim koloritom dolaze do profinjenih, prozračnih boja, ali i do jarkih stalnih zvučanja.

 

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

 

Pročitajte još: „Četiri godišnja doba“ na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina (Video)

 

Izvođači su Andrej Jovanić, lauta, gitara; Uroš Dojčinović, gitara; Milena Rajković, violina i Milica Jakšić, violončelo.

 

Multimedijalni muzički program „Muzički tonovi iz srpskih starina“ je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i realizuje se u više gradova Srbije u periodu od 29. jula do kraja novembra.

 

U nastavku pogledajte video prilog o ovom događaju.

 

Realizacija priloga: Udruženje „Pečat“

 

Ankica Dostanić, novinarka

Dušan Udicki, snimatelj

Đula Feldeši, montažer

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM