• Objekat koji koristi Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka prelazi u javnu svojinu grada

    Grad Zrenjanin planira da postane vlasnik objekta površine 178 kvadratnih metara, koji se nalazi u Novosadskoj ulici u Ečki, kao i zemljišta na kom je izgrađena ova zgrada. Ove nepokretnosti trenutno su u javnoj svojini Republike Srbije. Biće pribavljene neposrednom pogodbom, bez naknade, kako bi ih ubuduće koristila Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka, čiji je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Objekat koji koristi Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka prelazi u javnu svojinu grada

    Grad Zrenjanin planira da postane vlasnik objekta površine 178 kvadratnih metara, koji se nalazi u Novosadskoj ulici u Ečki, kao i zemljišta na kom je izgrađena ova zgrada. Ove nepokretnosti trenutno su u javnoj svojini Republike Srbije. Biće pribavljene neposrednom pogodbom, bez naknade, kako bi ih ubuduće koristila Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka, čiji je osnivač Grad Zrenjanin.

     

    Zamisao je da se pomenuti objekat koristi kao izložbeni salon i prostor za održavanje edukativnih i digitalnih art radionica, tribina i manifestacija. Ovim programima bi se promovisali vizuelna umetnost i savremeno stvaralaštvo.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zadužbina slavnog naučnika, umesto da privlači đake i turiste, danas izgleda ovako (Foto)

     

    Republička direkcija za imovinu obratila se prošle godine lokalnoj samoupravi, navodeći da je u toku postupak raspolaganja objektom u Ečki koji ima svojstvo kulturnog dobra. Od grada je zatraženo da se izjasni da li mu je neophodna ova zgrada, imajući u vidu da je trenutno nosilac prava korišćenja na njoj Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka.

     

    Ova ustanova kulture je navela da od 1975. godine objekat koristi za održavanje izložbi. Deo prostora se koristi i kao atelje za vajare i slikare, kao i za čuvanje umetničkih dela koja nastaju prvenstveno u kolonijama u Ečki. U budućem periodu, prostor bi i dalje bio korišćen kao izložbeni, s tim što bi se u njemu održavale i edukativne i digitalne art radionice i tribine. Da bi se realizovali ti planovi, neophodno je sprovesti određena investiciona ulaganja. Preduslov za to je rešavanje imovinsko – pravnog statusa objekta. Zbog toga je predloženo da Zrenjanin započne postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada.

     

    Umetnička kolonija u Ečki osnovana 1956. godine

     

    Grad Zrenjanin je 1956. godine osnovao Umetničku koloniju u Ečki. Ona je zaživela u vreme kada su umetničke kolonije u Vojvodini već stekle izvesno iskustvo u organizovanju privremenog boravka umetnika koja postaju stecišta novih umetničkih ideja. Dve godine kasnije osnovana je Savremena galerija Umetničke kolonije. U pitanju je institucija koja ima zadatak da se brine o delima nastalim uglavnom na kolonijama. Njen zadatak je i da nastavi sa organizovanjem susreta umetnika u Ečki.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Od osnivanja, 1956. godine, Umetnička kolonija Ečka je u svojim sazivima okupljala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama. Vremenom su opstala dva saziva. Jedan, pod nazivom „Slika“, okuplja umetnike koji se bave klasičnim slikarstvom. Drugi je „Susret akvarelista“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Šta se ovo dešava: Učenici iz srednjeg Banata postižu loše rezultate na završnim ispitima

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura