• OBJAVLJENA KNJIGA „SECESIJA U ARHITEKTURI ZRENJANINA“

    ZRENJANIN – Knjiga „Secesija u arhitekturi Zrenjanina“ izašla je u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Autorka ove publikacije je Vesna Majstorović, istoričar umetnosti – konzervator, zaposlena u tom Zavodu, a recenzent je Aleksandar Kadijević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Knjiga je štampana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OBJAVLJENA KNJIGA „SECESIJA U ARHITEKTURI ZRENJANINA“

    ZRENJANIN – Knjiga „Secesija u arhitekturi Zrenjanina“ izašla je u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

    Autorka ove publikacije je Vesna Majstorović, istoričar umetnosti – konzervator, zaposlena u tom Zavodu, a recenzent je Aleksandar Kadijević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

    Knjiga je štampana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Nastala je nakon višegodišnjeg istraživačkog rada, uvažavajući analitičke priloge ranijih istoriografa na tom polјu.

    Novi pravac u umetnosti – secesija pojavlјuje se u Zrenjaninu već krajem 19. veka, u periodu kada se i u drugim razvijenijim evropskim centrima započinje sa izgradnjom jedinstvenih i sveobuhvatnih umetničkih dela, koja je u arhitekturi trebalo da označi raskid sa do tada važećim neostilovima akademizma, zalažući se za slobodu individualnog stvaralaštva.

    Najveći broj zrenjaninskih secesijskih građevina nastao je u vreme intenzivnog privrednog uspona i vrlo žive graditelјske aktivnosti koje se posebno ubrzavaju pred sam početak Prvog svetskog rata.

    Pored stambenih kuća, palata i vila, secesijski stil u Zrenjaninu prihvataju i državne institucije kroz projekte svojih javnih zdanja, kao i crkva. Grade se dve državne osnovne škole, biskupski ordinarijat, čelični „Veliki most“ preko Begeja, kao i fotografski atelјe, zdravstvena ustanova – sanatorijum, robna kuća nameštaja, dečiji vaspitni zavod i novčani zavod.

    Više o ovoj temi možete pročitati u knjizi „Secesija u arhitekturi Zrenjanina“, koja je štampana u 500 primeraka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura