• Obeležen vredan jubilej – 180 godina pozorišta u Zrenjaninu! (Foto)

    Značajan jubilej, 180 godina pozorišta u Zrenjaninu, obeležen je danas u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.   Na svečanoj akademiji nastupili su članovi pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ i glumci zrenjaninskog pozorišta. Predstavljena je i monografija Stanka Ž. Šajtinca i Dragana Rajačića. A zaslužnima su, povodom 180 godina pozorišta, uručena priznanja „Toša Jovanović“.   Za pružanje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Obeležen vredan jubilej – 180 godina pozorišta u Zrenjaninu! (Foto)

    Značajan jubilej, 180 godina pozorišta u Zrenjaninu, obeležen je danas u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.

     

    Na svečanoj akademiji nastupili su članovi pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ i glumci zrenjaninskog pozorišta. Predstavljena je i monografija Stanka Ž. Šajtinca i Dragana Rajačića. A zaslužnima su, povodom 180 godina pozorišta, uručena priznanja „Toša Jovanović“.

     

    Za pružanje finansijske i institucionalne podrške Narodnom pozorištu, priznanje je uručeno Gradu Zrenjaninu, kao i kompaniji „Gomex“ i njenom direktoru Goranu Kovačeviću. Priznanja za predanost poslu i dugogodišnji rad i trud, kao i za glumačka ostvarenja, dodeljena su pozorišnim radnicima i odabranim glumcima ovog ansambla.

     

    U obraćanju prisutnima, direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Ivan Francuski je ukazao na misiju teatra. A to je da neguje pozorišnu umetnost, pomaže srpsku dramsku književnost i da brižljivo čuva i održava čistotu srpskog jezika. Francuski je dodao da pozorište treba da ima ključnu ulogu u nacionalnoj kulturi. Kao i da ima vrlo važnu ulogu u vaspitanju mladih generacija.

     

    Pozorište u punom sjaju

     

    U ime Grada Zrenjanina, svečanosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je podsetio na početke ovdašnjeg pozorišta.

     

    – Kada je daleke 1839. neimenovani bečkerečki trgovac pretvorio žitni magacin u ovu prelepu salu, svakako nije mogao naslutiti veličinu i uzvišenost jednog takvog dela. Bez obzira da li je istinita čuvena priča i legenda o ljubavi prema peštanskoj glumici, ili su razlozi sasvim drugačije prirode, naše pozorište ostalo je do danas da svedoči o ogromnom kulturnom značaju jedne relativno male sredine. A takav je bio Veliki Bečkerek u to vreme. Ostalo je da svedoči da se na ovim prostorima, u kitnjastom baroknom okruženju, događalo pozorište u punom sjaju. I to pune tri decenije pre nego što je to bio slučaj u današnjem nacionalnom teatru, beogradskom Narodnom pozorištu – rekao je Santovac.

     

     

    Pročitajte još: Zrenjaninka Ana Avramov predstavila spot za pesmu „Open Heart“ (Video)

     

    Pravi umetnički doživljaji

     

    On je istakao i da je pozorišna umetnost, kao svojevrsni rodonačelnik svih drugih umetnosti, oblačila ovaj grad u srednjeevropsku kulturnu odoru. A nedostatak stalnih domaćih glumačkih ansambala nije predstavljao prepreku da publika često i redovno uživa u predstavama. Umesto njih, rekao je, dolazile su gostujuće trupe ili družine, kako su se tada zvale. I ti nastupi neretko su predstavljali prave pozorišne i umetničke doživljaje. O njima se u gradu dugo pričalo.

     

    – Kada neka ustanova punih 180 godina, u kontinuitetu, obavlja istu delatnost i istu kulturnu misiju, i odgaja publiku u duhu negovanja pravih kulturnih vrednosti i visokih umetničkih dometa, onda je to jubilej vredan svake pažnje. I više od toga! To je 180 godina opstajanja i razvijanja u svim mogućim uslovima i okruženju kroz koje su prolazili ovaj grad i država – rekao je Santovac.

     

    On je istakao da i danas, kada u posetu dolaze diplomate i visoki gosti, ali i đačke i penzionerske ekskurzije, prvo na šta im se skrene pažnja jeste upravo to da se u Zrenjaninu nalazi najstarija pozorišna sala u Srbiji.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura