Kultura Vesti Zrenjanin

Novi roman Zorana Slavića „Ostrvo, povratak traje“

ostrvo povratak traje
Zoran Slavić

„Ostrvo, povratak traje“, novi roman zrenjaninskog književnika Zorana Slavića, ovih dana pojavio se pred čitaocima. Roman je objavljen u izdanju „Agore“ i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

Izdavači na koricama ove knjige zapisuju: „Roman „Ostrvo, povratak traje“ ogoljava ljudsku egzistenciju u autentičnom poetičkom oblikovanju teksta kao traganja za korenima, i nastavlja onu nit njegovih romana „Ujed vremena“ i „Valter Benjamin u međugradskom autobusu“. Ti romani su ga učinili prepoznatljivim za našu književnu publiku. „Ostrvo, povratak traje“ novi je roman Zorana Slavića. Njegov se kompleksni narativ oblikuje na geografskoj mapi između Beča, Zrenjanina, Beograda i Dalmacije, u potresnim ukrštajima istorije i krhotinama identiteta.“

 

Roman obuhvata period od 1914. do 2005. godine. Pored intimne porodične priče glavnog junaka, profesora antropologije Slavena Marića, govori o detaljima iz Prvog svetskog rata, Španskog građanskog rata i Drugog svetskog rata. Bavi se i događajima iz vremena raspada Jugoslavije. Zbog toga roman dotiče i sve bitne geopolitičke, etničke, religiozne i kulturološke teme i dileme epoha koju obuhvata. Prevashodno one sa nivoa pojedinačnog, porodičnog, lokalnog. Okolnosti i socijalne interakcije, međutim, neminovno dosežu i do kolektivnog, koje je bilo nemoguće izbeći, jer su globalni potresi pomerali, premeštali, pa čak i poništavali ljude, porodice, entitete…

 

Radnja se, pored Zrenjanina/Petrovgrada, Beograda i Beča, dobrim delom odvija i na ostrvu Vis, u Visu i Komiži, u Splitu, u Španiji i na italijanskom ostrvu Lampeduza. Fragmenti ovog romana dotiču i Slavoniju, Knin, Obrovac i Hvar.

 

Planirano je da promocija romana bude u aprilu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz