Kultura

Noć muzeja u Zrenjaninu, program u više ustanova kulture

muzej

„Evropska noć muzeja“, 19. maja, osim bogatog programa u Narodnom muzeju Zrenjanina, imaće dešavanja i u drugim zrenjaninskim ustanovama kulture.

 

Program će imati i Savremena galerija, Kulturni centar, Istorijski arhiv, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i, po prvi put, Zrenjaninska biskupija.

 

„Noć muzeja“ održaće se i u Lazarevu.

 

U prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin, 19. maja, od 17 časova, do sat posle ponoći, posetioci će moći da razgledaju izložbu „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, a postavka je u Velikom salonu. U istom terminu moći će da se upoznaju i sa izložbom „Japanizam u Banatu: 1869-1969“, koja je otvorena u Malom salonu.

 

Kamerna izložba pod nazivom „Ugnezdi se“ biće otvorena za posetioce na drugom spratu muzeja, od 17 časova. Na istom spratu biće i postavka dozidnica, pod nazivom „Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa“, na kojoj će biti izloženi tradicionalni delovi kuhinjskog tekstilnog pokućstva, iz zbirke Etnološkog odeljenja.

 

Na prvom spratu, u 22 časa, biće otvorena stalna postavka – Svečano otkrivanje i predstavljanje portreta Mihajla Pupina, autora Uroša Predića. Održaće se i radionice u Velikom salonu, od 17 do 22 časa, pod nazivom „Mozaičko veče – Igrice i slagalice“, a u Atrijumu od 18 do 21 sat radionica slikanja i vajanja, kao i nagradni kviz „Zagonetna ličnost“.

 

U Atrijumu će u 17.30 časova biti i nastup hora „Sveti Serafim Sarovski“, od 20 časova koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“, a u 21 čas koncert Mešovitog hora „Prepodobni Rafailo Banatski“. U Atrijumu je u 23 časa projekcija filma „Učiteljica Ajavaska“.

 

Održavanje ove manifestacije u Zrenjaninu podržala je kompanija „Gomex“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM