• Nekadašnja srpska soba bila je ukrašena „Božijom bradom“ (Foto)

    Ukoliko želite da vidite kako je izgledala tradicionalna srpska soba s kraja 19. i početka 20. veka, dođite u Narodni muzej Zrenjanin. Ova ustanova kulture je uputila poziv sugrađanima da prošetaju stalnom postavkom i pogledaju uživo kako je izgledala nekadašnja srpska soba.   U Narodnom muzeju Zrenjanin navode da je na prostoru između prozora i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nekadašnja srpska soba bila je ukrašena „Božijom bradom“ (Foto)

    Ukoliko želite da vidite kako je izgledala tradicionalna srpska soba s kraja 19. i početka 20. veka, dođite u Narodni muzej Zrenjanin. Ova ustanova kulture je uputila poziv sugrađanima da prošetaju stalnom postavkom i pogledaju uživo kako je izgledala nekadašnja srpska soba.

     

    U Narodnom muzeju Zrenjanin navode da je na prostoru između prozora i pročelja stajala ikona preko koje se prebacivao ukrasni peškir izrađen od domaćeg pamučnog platna sa vezom, šlingerajem ili heklanom čipkom. Za ikonom je stavljan bosiljak, klasje žita, takozvana „Božija brada“, kao i srebrni novac koji se svake godine o Božiću stavljao u česnicu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Na lokalitetu Mečka – Aradac svojevremeno je otkriveno sto grobova

     

    „Božijom bradom“ naziva se prvi ili poslednji snop žita koji se uveže i nakon otkosa namesti u vrh ambara ili se čuva u kući pored ikone. Zrna iz ovog snopa se koriste kao prva u setvi naredne godine, ali i za pravljenje brašna od kog se kasnije mese posebni hlebovi. Kod Srba se od tog brašna mesio slavski kolač“, objašnjavaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    srpska soba
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Ispod ikone komoda sa fiokama

     

    Ispod ikone se nalazila komoda sa fiokama, najčešće plavo bojena, ukrašena naslikanim ružama ili lalama. U njoj se držalo rublje, novac i druge vrednije stvari.

     

    „Kreveti koji su ušli u široku upotrebu oko 1870. nalazili su se u uglovima prema ulici. Na njima je držana posteljina: slamarice, dunje i jastuci koji su, sve do početka 20. veka, punjeni slamom. Kreveti su prekrivani vezenim ili šlinganim čaršavima i ćilimima“, objašnjavaju u ovoj ustanovi.

     

    Ispred komode, na sredini sobe, nalazio se sto prekriven vezenim stolnjakom ili ćilimom sa resama. Oko stola su bile klupe plavo bojene ukrašavane najčešće kao i sama komoda.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Prozori su zastirani dvokrilnim zavesama „firangama“ koje su po sredini vezivane pantljikom, tako da su se krila zavesa razgrtala levo i desno. Sitni inventar predstavljali su zidni sat, čiviluk sa ukrasnim peškirom, kolevka, porcelansko posuđe i porodične fotografije“, dodaju u zrenjaninskom muzeju.

     

    srpska soba
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura