Kultura Vesti Zrenjanin

Nekada je ovo bio jedan od gradova sa najviše građevina u duhu moderne arhitekture

međuratna arhitektura zrenjanina

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 18. januara, u 19 časova, biće održano predavanje „Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka“. Predavač je Bojan Kojičić, diplomirani istoričar umetnosti, a predavanje realizuje Društvo arhitekata Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

 

Na predavanju će biti predstavljen rezultat višegodišneg istraživanja Vesne Karavide i Bojana Kojičića, istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na temu međuratne arhitekture Zrenjanina (u periodu od 1920. do 1940). Biće prikazani izvedeni i neizvedeni projekti naših poznatih, manje poznatih i do sada potpuno nepoznatih autora. Svi oni su ostavili svoj trag na međuratnu arhitekturu Zrenjanina, projektujući zgrade javne namene i porodične kuće (vile).

 

PROČITAJTE JOŠ: Pešaci, oprez: Fasada se kruni pod udarima jakog vetra (Foto)

 

U poslednje vreme u fokusu istoričara arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je istraživanje međuratne arhitekture u Zrenjaninu koja je bila nedovolјno zastuplјena u stručnoj istoriografiji. Do sada su proučeni opusi poznatih srpskih arhitekata čija dela danas čine vredan deo graditelјskog nasleđa Zrenjanina (Dragiša Brašovan, Đorđe Tabaković, i manje poznati – braća Tomić), ali i projektanata lokalnog delokruga (Velislav Nikolić, Paja Ninkov), kao i zidarskih majstora (Janoš Panji, Mihalj Matern, Josif Vajteršan), koji su projektovali stambene kuće i izvodili građevinske radove.

 

 

Arhitekte uglavnom dolazile iz većih sredina

 

Dok su zidarski majstori bili iz Velikog Bečkereka, građevinski inženjeri i arhitekte su uglavnom dolazili iz drugih, većih sredina. Neki od njih ostajali su privremeno, onoliko koliko im je trajao angažman. Drugi su se, baveći se svojom strukom, često u zvanju državnih činovnika, trajno nastanjivali u gradu.

 

Tabaković je često dolazio u Zrenjanin da prati radove na izgradnji objekata koje je on projektovao. Brašovan je boravio u Zrenjaninu kao gradski i županijski arhitekta u periodu od maja 1919. do septembra 1920. godine. Velislav Nikolić je došao iz Zagreba kao mladi arhitekta i ostao u Zrenjaninu u državnoj službi do 1951. godine, kada se vratio u rodni grad. Geometar Paja Ninkov, koji je došao u isto vreme kad i Brašovan, odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, ostao je u Zrenjaninu do kraja života.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Inače, tridesetih godina 20. veka Veliki Bečkerek, kasnije Petrovgrad, pored Novog Sada, bio je grad u Vojvodini sa najviše izgrađenih građevina u duhu moderne arhitekture.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz