Kultura

NE ODUSTAJE OD SVOJIH SNOVA: Strahinja je jedini student trombona na Muzičkoj akademiji

ZRENJANIN – Strahinja Egić biće jedini student trombona na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu naredne školske godine. Strahinji to nije ništa čudno, jer je, uz Đorđa Jokića, bio jedan od dvojice trombonista i u Srednjoj muzičkoj školi u Zrenjaninu.

strahinja-egic

– Trombon nije naročito popularan instrument, iako sam ja od svoje osme godine znao da želim da sviram samo trombon i ništa više – priča Strahinja, koji je bio gost portala zrenjaninski.com.

Na pitanje zašto se odlučio baš za trombon, Strahinja se smeška i kaže:

– Hteo sam da sviram to što svira Šilja – odgovara on i dodaje da je možda vreme da promeni priču o Šilji. – Sad već imam dosta godina, možda da smislim neku drugu priču. Mator sam za Šilju.

Za trombon nema puno solo kompozicija klasične muzike, ali ima lepih stvari. Strahinja sebe na završetku studija vidi u nekom orkestru, ali i kaže da bi voleo da masterira, a po mogućstvu i doktorira i to ako je moguće u Moskvi, jer je tamo odsek trombon najbolji na svetu.

– Duvački instrumenti su vrlo važni u svakom orkestru, a neko je rekao da duvački limeni unose svetlost u kompoziciju. Verujem da ću nakon završetka školovanja naći svoje mesto u muzičkom svetu – priča Strahinja.

strahinja-egic

Srećan što je upisao fakultet koji je želeo i to na na budžetu, Strahinja će se odmarati negde do kraja avgusta, a onda se vraća svakodnevnom vežbanju.

– Tako sam radio i dok sam išao u školu. Pre početka školske godine krenem sa vežbanjem, sat i po vremena dnevno dovoljno je, uđem u taj ritam vežbanja i posle nema problema – ističe on.

Da problema nema, govori čak 39 nagrada, od kojih 15 laureata, koliko ih je Strahinja u dosadašnjem školovanju osvojio.

A do tog vremena, uživaće u muzici koju ipak najviše voli.

– Slušam teški metal, najteži, čisto vrištanje – kaže uz smeh Strahinja Egić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.