• Narodni muzej Zrenjanin učestvovao na međunarodnoj konferenciji

    U Memorijalnom centru holokausta Jevreja Makedonije u Skoplju održana je međunarodna konferencija „Balkanski muzeji bez barijera #2“, a događaj je organizovala Balkanska mreža muzeja i Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ iz Bosne i Hercegovine.   Ovoj konferenciji prisustvovalo je 40 muzejskih profesionalaca i osoba sa invaliditetom iz više od 20 gradova na Balkanu i šire, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodni muzej Zrenjanin učestvovao na međunarodnoj konferenciji

    U Memorijalnom centru holokausta Jevreja Makedonije u Skoplju održana je međunarodna konferencija „Balkanski muzeji bez barijera #2“, a događaj je organizovala Balkanska mreža muzeja i Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ iz Bosne i Hercegovine.

     

    Ovoj konferenciji prisustvovalo je 40 muzejskih profesionalaca i osoba sa invaliditetom iz više od 20 gradova na Balkanu i šire, koji su razmenili iskustva i znanja kako bi učinili muzeje inkluzivnim i pristupačnim za sve posetioce.

     

    Višegodišnji vizuelni i performansni umetnik i umetnički direktor Rachel Gadsden održala je uvodni govor prvog dana konferencije o svom radnom iskustvu u ovoj oblasti, dok je drugog dana konferencije govorila Ana Ianina iz Bugarske koja od 2001. godine radi sa različitim institucijama u oblasti socijalne inkluzije i invaliditeta.

     

    Balkanski muzeji bez barijera #2

     

    Narodni muzej Zrenjanin na ovoj konferenciji predstavljala je Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti, koja je predstavila projekat audio-video vodiča kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin na tablet uređajima, prilagođenog slepim, slabovidim, gluvim i nagluvim posetiocima. Nakon glasanja, ovaj projekat je izglasan kao drugi najbolji projekat predstavljen na konferenciji.

     

    Mreža balkanskih muzeja i Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ iz Bosne i Hercegovine posvećena su uključivanju osoba sa invaliditetom u prezentaciju muzejskih kolekcija, izložbi i aktivnosti.

     

    Podsetimo, u Narodnom muzeju Zrenjanin tokom 2014. godine izrađen je audio-video vodič kroz stalnu postavku instaliran na tablet uređajima prilagođen slepim, slabovidim, gluvim i nagluvim posetiocima. Narodni muzej Zrenjanin bio je prvi muzej u Srbiji koji je svojim posetiocima ponudio ovakvu vrstu vodiča prilagođenu osobama sa invaliditetom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura