Kultura

NARODNI MUZEJ: Veče posvećeno slikaru i fotografu Jožefu Pehanu

Jožef Pehan
Jožef Pehan sa skulpturom

Predavanje o slikaru i fotografu Jožefu Pehanu biće održano u ponedeljak, 11. juna, u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin kao prateći program izložbe „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, koja je publici dostupna do 16. juna.

 

Na predavanju će govoriti uvaženi istoričar umetnosti i likovni kritičar Bela Duranci, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio izučavanju vojvođanskih umetnika i doprineo da se delo Jožefa Pehana pozicionira u tokove moderne vojvođanske istorije umetnosti. Uz Belu Durancija govoriće i Đeze Bordaš, prozaista, novinar i kritičar, i Ferenc Nemet, istoričar kulture i fotografije vojvođanskog prostora, koautori monografije o Jožefu Pehanu objavljene na srpskom i mađarskom jeziku 2008. godine.

 

Cilj predavanja posvećenog Pehanu je da se zrenjaninskoj publici i stručnoj javnosti približi lik i delo ovog plodonosnog umetnika, i da se repozicionira njegov značaj unutar današnje istorije umetnosti, kao i da se ukaže na bitan doprinos njegovog likovnog i fotografskog stvaralaštva kako u zavičaju, tako i u Evropi.

 

Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“ svečano je otvorena krajem aprila. Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi – istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

 

Postavka obuhvata umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

 

Jožef Pehan jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora. Njegova prva samostalna izložba iz 1913. godine, koja je nakon Budimpešte obišla Vrbas, Sombor, druge gradove Bačke i pojedine gradove Ugarske, smatra se prvom modernom samostalnom izložbom na vojvođanskom prostoru.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz