• NARODNI MUZEJ 2016. OCENIO KAO USPEŠNU GODINU

    ZRENJANIN – U zrenjaninskom Narodnom muzeju ocenjuju da je godina na izmaku bila uspešna za ovu ustanovu kulture. – Obeležili smo 105 godina postojanja, kao i 50 godina od preseljenja i otvaranja stalne postavke u sadašnjem zdanju, bivšoj Palati finansija. Tokom 2016. godine realizovane su 22 izložbe, a broj posetilaca Muzeja je preko 44.000. Predstavili […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NARODNI MUZEJ 2016. OCENIO KAO USPEŠNU GODINU

    ZRENJANIN – U zrenjaninskom Narodnom muzeju ocenjuju da je godina na izmaku bila uspešna za ovu ustanovu kulture.

    – Obeležili smo 105 godina postojanja, kao i 50 godina od preseljenja i otvaranja stalne postavke u sadašnjem zdanju, bivšoj Palati finansija. Tokom 2016. godine realizovane su 22 izložbe, a broj posetilaca Muzeja je preko 44.000. Predstavili smo se na međunarodnom muzejskom festivalu u Moskvi, kao i na dodeli nagrade „Živa“ u Zadru, priredili mnogobrojne radionice, predavanja, promocije knjiga i koncerte. Tokom 2016. godine otvoren je renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem su smešteni legati, otvoren je i potpuno nov legat porodice Varadi, a rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine – nabraja viši kustos Narodnog muzeja Sanja Vrzić, koja je zadužena za odnose sa javnošću.

    Ona podseća i da su u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture u 2016, zrenjaninskom muzeju odobrena sredstva za rekonstrukciju atrijuma, a radovi će se nastaviti u 2017. godini.

    – Ako bi se detaljno bavili urađenim, možemo reći da je svečano otvoren renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem su smešteni legati Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Otvoren je, takođe, i legat porodice Varadi, koji predstavlja salon-kabinet jedne od uglednijih porodica u Velikom Bečkereku, odnosno Petrovgradu i Zrenjaninu, koja je kroz 19. i 20. vek kontinuirano bila prisutna u javnom životu grada, posebno kroz rad porodične advokatske kancelarije – napominje Sanja Vrzić, podsećajući i da je okviru stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja rekonstruisan i modernizovan segment koja se odnosi na ptice Vojvodine, i u kojoj posebnu celinu čine predmeti iz dve značajne poklon-kolekcije Emila Gladića iz Kumana i Vladimira Omčikusa iz Perleza.

    Kada je reč o najposećenijim izložbama u 2016. godini u muzejskom salonu bile su to „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, „Beogradski atlas Jovana Cvijića“, „Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova proživljava“ i „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini“. Najposećenije izložbe u malom salonu bile su „Moda šešira“, „Banatska mala pruga“, „Izložba o Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ i arheološka izložba „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura