Kultura Vesti Zrenjanin

NAIVA NA STAKLU: Marko Pantelić izlaže slike u Zrenjaninu

naiva na staklu

Izložba „Naiva na staklu“, čiji je autor Marko Pantelić, biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina, u subotu, 16. novembra, u 19 časova. Postavka će biti otvorena do 28. novembra

 

Izložba „Naiva na staklu“ organizuje se u sklopu programa obeležavanja godišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

 

– Marka Pantelića je iznedrila banatska ravnica 1955. godine. Oni koji ravnicu posmatraju sa strane i geometrijski, kažu da je monotona. Ali, za Marka Pantelića ona je veoma inspirativna. Autor vidi šta ona nosi u sebi i putem svojih slika nudi drugima ono što ga oduševljava u njoj. Svoje vizije pretvara u slike na staklu i svakim potezom kičice bliži je večnosti. Autor je svoju sudbinu vezao za Banatsko Višnjićevo, gde se nadahnjuje stvaralačkim idejama. Prepoznatljivi likovi u prepoznatljivim situacijama čine slike prepoznatljivim, jer su na njima date sve karakteristike sredine u kojoj samouki umetnik bitiše. Potrebno je mnogo ljubavi, strpljenja i upornosti da bi se realizovale pojedine ideje slikara na staklu primenom tehnike Hlebinske škole – navodi u svom osvrtu na autorov rad Hadži Borislav Novaković.

 

Pročitajte još: NARODNI MUZEJ: Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat

 

Marko Pantelić je do sada izlagao na više samostalnih i zajedničkih izložbi. Svaki put je njegovo slikarstvo ostavljalo snažan utisak na posmatrače (posetioce). Autor je zaljubljenik u ljude kao „predmete“ svog umetničkog rada čije ponašanje uočava sa lakoćom koje spretno prenosi na svoje slike.

 

naiva na staklu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM