• NAGRADA „ĐURA JAKŠIĆ“ PRIPALA SELIMIRU RADULOVIĆU

    SRPSKA CRNJA – Tradicionalna manifestacija „Liparske večeri – Đurini dani“, 56. po redu, svečano je otvorena u Srpskoj Crnji, pograničnom selu u opštini Nova Crnja, rodnom mestu Đure Jakšića, srpskog slikara, pesnika, pripovedača, dramskog pisca i učitelja.     Na otvaranju manifestacije, u dvorištu Spomen – kuće Đure Jakšića, upriličena je i dodela književne nagrade […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NAGRADA „ĐURA JAKŠIĆ“ PRIPALA SELIMIRU RADULOVIĆU

    SRPSKA CRNJA – Tradicionalna manifestacija „Liparske večeri – Đurini dani“, 56. po redu, svečano je otvorena u Srpskoj Crnji, pograničnom selu u opštini Nova Crnja, rodnom mestu Đure Jakšića, srpskog slikara, pesnika, pripovedača, dramskog pisca i učitelja.

     

    nagrada đura jakšić
    Srpska Crnja

     

    Na otvaranju manifestacije, u dvorištu Spomen – kuće Đure Jakšića, upriličena je i dodela književne nagrade „Đura Jakšić“. Po odluci žirija, najbolja zbirka poezije izdata u 2016. je „Senka osmog eona“ autora Selimira Radulovića.

     

    – Živimo u prilično nepriličnim vremenima, u svetu koji nije naklonjen poeziji i pesnicima. Znate da i dalje važi ona formula – „Čemu pesnici u oskudna vremena“. Ipak, kada se na ulasku u Srpsku Crnju suočite sa tablom „Đurina varoš“ onda vam je toplo oko srca, verujete da ima i onih sredina koje poklanjanju punu pažnju poeziji i svojim pesnicima – rekao je na svečanosti Selimir Radulović.

     

    Književna i kulturna manifestacija „Liparske večeri – Dani Đure Jakšića“, koja će ove godine trajati do 10. juna, ustanovljena je 1962. i od tada se održava u kontinuitetu. Nosilac organizacije je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“. Osnovno obeležje manifestacije je dodela književne nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu poezije objavljenu u protekloj godini na srpskom jeziku. Pored književnog, program obiluje i drugim kulturnim sadržajima, te se tako organizuju stručni skupovi o Đuri Jakšiću, književne večeri, podsećanja na značajne zavičajne autore, pozorišne predstave, likovna kolonije, izložbe slika i umetničkih fotografija, koncerti horske muzike, tamburaških orkestara, kulturno – umetničkih društava.

     

    – Ovu godinu čini karakterističnom i činjenica da je 185 godina od rođenja Đure Jakšića, što je svojevrstan jubilej, kao i 15 godina od smrti književnika Vladimira Milankova, takođe Crnjanina i začetnika manifestacije „Liparske večeri“. Zato smo odlučili da i pored problema i izostanka očekivane podrške, manifestacija traje devet dana. Punu podršku, srećom, imali smo od lokalne samouprave – rekla je direktorka Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje Anica Garić.

     

    Književna nagrada „Đura Jakšić“, inače, dodeljuje se od 1985. godine. Prvih godina nagrada se dodeljivala u gradovima gde je Đura živeo, a od 1989. dodeljuje se u Srpskoj Crnji, u vreme održavanja „Liparskih večeri“. Među dosadašnjim dobitnicima su, između ostalih, i Vojislav Despotov, Rajko Petrov Nogo, Boško Ivkov, Ljubomir Simović, Radmila Lazić, Milena Marković, Enes Halilović, Matija Bećković…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura