Kultura

Na Trgu slobode otvorena izložba starih fotografija

Jovan Njegović Drndak

Na Trgu slobode u Zrenjaninu otvorena je izložba fotografija čiji su autori stari fotografski majstori, odnosno svetlopisa nastalih u periodu od 1853. do 1940. godine, koje su sačuvane u privatnim arhivama Danijela Vrške, Ivana Pančića i Miodraga Grubačkog.

 

Autor izložbe pod nazivom “Bečkerek i Petrovgrad na fotografijama od 1853. do 1940. godine” je poznati zrenjaninski fotograf Jovan Njegović Drndak, i ona je deo prve fotografske kolonije koju organizuje Fotografski dokumentacioni centar, u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin.

 

Jovan Njegović Drndak

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

– Velika je čast imati u gradu ovakvo nasleđe koje seže u prvu plovinu 19. veka. Prvi fotografski atelje u Zrenjaninu otvoren je još 1853. godine, a zgrada u kojoj je atelje radio još postoji. Naš zadatak je da tu baštinu pokažemo i sačuvamo – istakao je Janjić.

 

Sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević kazao je da u gradu koji ima ovako dugu tradiciju fotografije neće biti lako raditi.

 

– Ipak, moje kolege i ja ćemo za ova tri dana, koliko traje kolonija, uspeti da donesemo neku drugačiju sliku ovog predivnog grada – rekao je Predojević.

 

Jovan Njegović Drndak

 

Autor izložbe Jovan Njegović Drndak na formiranju Dokumentacionog centra i organizovanju Fotografske kolonije radi godinama.

 

– Za mene je ovo početak nečega što nas vraća na dobre putokaze ka kulturi i fotografiji. Ako kolonija postane tradicija, nadam se da ćemo bolje razumevati značaj fotografije, da ćemo razumeti kakvo kulturno blago imamo, da ga moramo sačuvati, ali i da unapređujemo savremenu fotografiju – rekao je Jovan Njegović Drndak.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM