Kultura Vesti Zrenjanin

Na današnji dan je rođen slavni srpski pisac i slikar Đura Jakšić

đura jakšić

Slavni srpski slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac i učitelj Đura Jakšić rođen je na današnji dan u Srpskoj Crnji.

 

Najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka rođen je 8. avgusta 1832. godine.

 

Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Bečkereku (sada Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj i predavao je crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini.

 

Đura Jakšić je po prirodi bio nemirna i buntovna ličnost, pa je često napuštao službe, ali je i otpuštan. Pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti.

 

Njegove pesme “Na Liparu”, “Ponoć”, “Mila”, “Padajte braćo”, “Otadžbina”, “Ja sam stena”, “Noć u Gornjaku” spadaju u vrh srpske romantičarske poezije.

 

Napisao je drame u stihovima “Seoba Srbalja”, “Jelisaveta, kneginja crnogorska” i “Stanoje Glavaš”, kao i oko 40 pripovedaka.

 

PROČITAJTE JOŠ: „Tiska akademija akvarela“ ove godine u specifičnim uslovima

 

U čast ovog velikana svake godine se u Srpskoj Crnji organizuje manifestacija „Liparske večeri – Đurini dani“.

 

Osnovna i srednja škola u ovom selu na području opštine Nova Crnja zovu se upravo po Đuri Jakšiću.

 

Rodna kuća Đure Jakšića u Srpskoj Crnji je kategorozovana kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

Tokom 2011. godine urađeni su konzervatorski radovi na sanaciji kuće: zamenjena je trula krovna građa, postavljen je novi crep, obijen je dotrajali malter sa vlažnih unutrašnjih i spoljašnih zidova, i nanesen je nov malter. Izmenjena je postavka spomen muzeja i urađeni su printovi najpoznatijih Đurinih slika.

 

đurini dani liparske večeri
Kuća Đure Jakšića u Srpskoj Crnji

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM