• MERAK MI JE… Izložba radova čija tema su kafana, piće, hrana i muzika

    Izložba radova iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Merak mi je…“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u četvrtak, 23. decembra, u 19 časova. Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    MERAK MI JE… Izložba radova čija tema su kafana, piće, hrana i muzika

    Izložba radova iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Merak mi je…“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u četvrtak, 23. decembra, u 19 časova. Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi…

     

    PROČITAJTE JOŠ: Radovan Vlahović dobitnik književne nagrade “Karolj Sirmai” za ovu godinu

     

    Izložba će biti otvorena na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr kompozicije „Veseli Banaćani“. Ona se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije, koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent.

     

    Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet“ mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač“ i „Orkestar“ Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo“ kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice – Zora Petrović i Friderika Bende.

     

    izložba merak mi je

     

    Izložba „Merak mi je…“, koja traje do 15. marta naredne godine, imaće sve vreme raznovrstan prateći program: od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Autorka izložbe i kataloga je viša kustoskinja – istoričarka umetnosti Olivera Skoko.

     

    Projekat je, pored ostalih, pomogla i kompanija „Gomex“.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura