• Matejski brod se nalazi u našem regionu i od velikog je značaja

    Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, u samom Novom Bečeju i njegovom ataru registrovan je 21 arheološki lokalitet, a od velikog značaja su dva – Matejski brod i Arača.   O Arači se poslednjih godina puno govorilo u domaćoj javnosti. S druge strane, mnogi nisu ni čuli za Matejski brod, višeslojni lokalitet sa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Matejski brod se nalazi u našem regionu i od velikog je značaja

    Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, u samom Novom Bečeju i njegovom ataru registrovan je 21 arheološki lokalitet, a od velikog značaja su dva – Matejski brod i Arača.

     

    O Arači se poslednjih godina puno govorilo u domaćoj javnosti. S druge strane, mnogi nisu ni čuli za Matejski brod, višeslojni lokalitet sa nalazima nadzemnih objekata iz neolitskog perioda.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Glamping – luksuzno kampovanje za maksimalno uživanje

     

    Sistematska istraživanja ovog lokaliteta su obavljana od 1949. do 1952. i 1962. godine. Stavljen je pod zaštitu države kao spomenik od velikog značaja 1950. godine.

     

    Nalazi se severoistočno od Novog Bečeja, na samoj obali nekadašnjeg rečnog korita Malog Begeja.

     

    Otkriveni tragovi rovova ili jama

     

    „Na Matejskom brodu prati se kontinuitet prerastanja iz naselja starčevačke u ranovinčansku kulturu, iznad koje se formiralo stanište pozne protopotiske i potiske kulture. Najveći značaj lokaliteta predstavljaju etape izgradnje nadzemnih objekata. Otkrivene su neolitske kuće pravougaonog oblika, izgrađene od masivnih greda, sa podnicom i potpatosnicom. Imale su uglavnom po dve prostorije i, verovatno, dvoslivni krov“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

     

    Ostaci zidova i podova pokazuju da su oblice i talpe bile oblepljene ilovačom. One su se koristile kao osnovni materijal za izgradnju.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Ovde nisu otkriveni tragovi rovova ili jama u koje su stavljani potporni ili noseći stubovi, kao što je slučaj u naseljima vinčanske kulture. Na osnovu importa vinčansko-pločničke keramike nađene u jednog kući, mlađi stambeni horizont u Matejskom brodu mogao bi da se pripiše razvijenoj vinčansko-pločničkoj fazi. Ornamentika na sudovima je tipična za potisku kulturu. Zastupljeni su urezani uglasti i motivi meandra. Sedeća figura sa sudom u ruci, koja predstavlja zemljoradničko božanstvo, pripada grupi retkih neolitskih idola“, objašnjavaju u zrenjaninskom Zavodu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura