• KUD „Pionir“ nastupio u Panami na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“

    I ove godine mladi članovi KUD „Pionir“ iz Zrenjanina učestvovali su na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“.   Ove godine festival je održan u Panami. Inače je pravilo da se jedne godine festival održava u nekoj od evropskih država, a naredne u nekoj od zemalja Latinske Amerike.   – Na festivalu učestvuju mladi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KUD „Pionir“ nastupio u Panami na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“

    I ove godine mladi članovi KUD „Pionir“ iz Zrenjanina učestvovali su na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“.

     

    Ove godine festival je održan u Panami. Inače je pravilo da se jedne godine festival održava u nekoj od evropskih država, a naredne u nekoj od zemalja Latinske Amerike.

     

    – Na festivalu učestvuju mladi članovi kulturno – umetničkih društava, uzrasta do 13 godina. Ideja festivala je da se mladi iz celog sveta bolje upoznaju, druže i prikažu najlepše iz tradicije svoje zemlje. Festival je nastao pre 12 godina, a mi smo do sada učestvovali deset puta – kaže za portal zrenjaninski.com Radovan Moldovan, rukovodilac KUD „Pionir“.

     

    KUD „Pionir“ ove godine su predstavljali Sofija Ćirković i Darko Ančin. Oni su nastupali sa tri koreografije – Banat, Užice i Kolubara, u raznim gradovima, u školama, tržnim centrima, na javnim mestima.

     

    – Panama je slavila 115 godina od odlaska Španaca i to se obeležavalo različitim danima u njihovima pokrajinama. Tako da smo nastupali širom Paname – ističe Moldovan.

     

     

    KUD „Pionir“ u narednom periodu očekuju brojni nastupi

     

    Praksa je da učesnici budu smešteni kod tamošnjih porodica. To dodatno zbližava decu i omogućava im da se upoznaju sa kulturom i životom zemlje u kojoj se nalaze.

     

    – Panamci su vrlo ljubazni, deci je stvarno bilo lepo u porodicama. Mogli su mnogo da nauče i vide, s obzirom na to da smo skoro dve nedelje bili u ovoj lepoj zemlji – kaže Moldovan.

     

    Klima je u Panami drugačija, dodaje Moldovan. Drugačija im je i hrana. Ali, gosti iz Zrenjanina su se navikli na to i uživali su sve vreme boravka na drugom kontinentu.

     

    Uz zahvalnost zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi, koja je KUD „Pionir“ pomogla da stigne do Paname, Moldovan ističe da im dogodine sledi isti festival u Slovačkoj, a za dve godine u Kolumbiji.

     

    A do tada, očekuju ih godišnji koncert, mnogobrojni nastupi, učešće na festivalima za koje su pozivi već stigli.

     

    – Ne možemo ni da se odazovemo svima koji nas zovu. Zato prosledimo pozive našim prijateljima iz drugih kulturno – umetničkih društava – završava Moldovan.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura