Foto dana Kultura Vesti Zrenjanin

KUD „Pionir“ nastupio u Panami na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“

kud pionir u panami

I ove godine mladi članovi KUD „Pionir“ iz Zrenjanina učestvovali su na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“.

 

Ove godine festival je održan u Panami. Inače je pravilo da se jedne godine festival održava u nekoj od evropskih država, a naredne u nekoj od zemalja Latinske Amerike.

 

– Na festivalu učestvuju mladi članovi kulturno – umetničkih društava, uzrasta do 13 godina. Ideja festivala je da se mladi iz celog sveta bolje upoznaju, druže i prikažu najlepše iz tradicije svoje zemlje. Festival je nastao pre 12 godina, a mi smo do sada učestvovali deset puta – kaže za portal zrenjaninski.com Radovan Moldovan, rukovodilac KUD „Pionir“.

 

KUD „Pionir“ ove godine su predstavljali Sofija Ćirković i Darko Ančin. Oni su nastupali sa tri koreografije – Banat, Užice i Kolubara, u raznim gradovima, u školama, tržnim centrima, na javnim mestima.

 

– Panama je slavila 115 godina od odlaska Španaca i to se obeležavalo različitim danima u njihovima pokrajinama. Tako da smo nastupali širom Paname – ističe Moldovan.

 

 

KUD „Pionir“ u narednom periodu očekuju brojni nastupi

 

Praksa je da učesnici budu smešteni kod tamošnjih porodica. To dodatno zbližava decu i omogućava im da se upoznaju sa kulturom i životom zemlje u kojoj se nalaze.

 

– Panamci su vrlo ljubazni, deci je stvarno bilo lepo u porodicama. Mogli su mnogo da nauče i vide, s obzirom na to da smo skoro dve nedelje bili u ovoj lepoj zemlji – kaže Moldovan.

 

Klima je u Panami drugačija, dodaje Moldovan. Drugačija im je i hrana. Ali, gosti iz Zrenjanina su se navikli na to i uživali su sve vreme boravka na drugom kontinentu.

 

Uz zahvalnost zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi, koja je KUD „Pionir“ pomogla da stigne do Paname, Moldovan ističe da im dogodine sledi isti festival u Slovačkoj, a za dve godine u Kolumbiji.

 

A do tada, očekuju ih godišnji koncert, mnogobrojni nastupi, učešće na festivalima za koje su pozivi već stigli.

 

– Ne možemo ni da se odazovemo svima koji nas zovu. Zato prosledimo pozive našim prijateljima iz drugih kulturno – umetničkih društava – završava Moldovan.

 

Podeli članak