• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADIMIRA VOJNOVIĆA

    Za ljubitelje srpske književnosti ovonedeljna preporuka biće pravo osveženje, utoliko više što je reč o knjizi zrenjaninskog autora – Uglješe Šajtinca. O njegovoj višestruko nagrađivanoj knjizi „Sasvim skromni darovi“ pisao je Vladimir Vojnović.     „Knjiga koja ne može da promaši živac Banaćanina mlađeg od 35 godina. U njoj je obuhvaćena sva aktuelna problematika: emigracija, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADIMIRA VOJNOVIĆA

    Za ljubitelje srpske književnosti ovonedeljna preporuka biće pravo osveženje, utoliko više što je reč o knjizi zrenjaninskog autora – Uglješe Šajtinca. O njegovoj višestruko nagrađivanoj knjizi „Sasvim skromni darovi“ pisao je Vladimir Vojnović.

     

    Vladimir Vojnović

     

    „Knjiga koja ne može da promaši živac Banaćanina mlađeg od 35 godina. U njoj je obuhvaćena sva aktuelna problematika: emigracija, porodični problemi, finansijski, ljubav, sjaj i beda Njujorka i odnos raznih ex-Evropljana.

     

    U pitanju je prepiska dva brata: izuzetne inteligencije, vrlo sofisticiranog smisla za humor i širokog znanja iz kulture i istorije. Mlađi je školovan, uspešan, trenutno u Njujorku poslom, dok stariji razvozi robu u pikapu i živi na relaciji Zrenjanin – banja Rusanda, gde je smešten otac kojeg pazi.

     

    Raščlanjujući njihov odnos, odnos prema roditeljima, mlađoj sestri, i njihov status u društvu, poslove, plate i zadovoljstvo u životu, Uglješa nas polako vodi kroz faze jedne zrenjaninske babi-bum porodice, od zlatnih jugoslovenskih osamdesetih do mračnih devetesetih i predočava posledica takvog stanja.

     

    Poseban kuriozitet Zrenjanincima je što je autor naš sugrađanin, pa smo se u mnogim situacijama i geografskim lokacijama možda već i našli, a i ako nismo, lako je zamisliti kako je to izgledalo.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura