Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADIMIRA VOJNOVIĆA

Vladimir Vojnović

Za ljubitelje srpske književnosti ovonedeljna preporuka biće pravo osveženje, utoliko više što je reč o knjizi zrenjaninskog autora – Uglješe Šajtinca. O njegovoj višestruko nagrađivanoj knjizi „Sasvim skromni darovi“ pisao je Vladimir Vojnović.

 

Vladimir Vojnović

 

„Knjiga koja ne može da promaši živac Banaćanina mlađeg od 35 godina. U njoj je obuhvaćena sva aktuelna problematika: emigracija, porodični problemi, finansijski, ljubav, sjaj i beda Njujorka i odnos raznih ex-Evropljana.

 

U pitanju je prepiska dva brata: izuzetne inteligencije, vrlo sofisticiranog smisla za humor i širokog znanja iz kulture i istorije. Mlađi je školovan, uspešan, trenutno u Njujorku poslom, dok stariji razvozi robu u pikapu i živi na relaciji Zrenjanin – banja Rusanda, gde je smešten otac kojeg pazi.

 

Raščlanjujući njihov odnos, odnos prema roditeljima, mlađoj sestri, i njihov status u društvu, poslove, plate i zadovoljstvo u životu, Uglješa nas polako vodi kroz faze jedne zrenjaninske babi-bum porodice, od zlatnih jugoslovenskih osamdesetih do mračnih devetesetih i predočava posledica takvog stanja.

 

Poseban kuriozitet Zrenjanincima je što je autor naš sugrađanin, pa smo se u mnogim situacijama i geografskim lokacijama možda već i našli, a i ako nismo, lako je zamisliti kako je to izgledalo.“

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak
sinovoz
FAM