• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA SAVINE ČOLIĆ

    Ove sedmice knjigu koju biste mogli da pročitate za vikend preporučuje Savina Čolić, doktorantkinja Inženjerskog menadžmenta. Ona se odlučila za knjigu „Slatka mala čedovišta“ autorke Irene Tiodorović, u izdanju Kreativnog centra.      „Petak ujutru. Petak podne. Petak poslepodne. Kraj radnog vremena. Vikeeeeeeeend!!!   A, da. Ja sam mama. I to mama dva zmajića. I […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA SAVINE ČOLIĆ

    Ove sedmice knjigu koju biste mogli da pročitate za vikend preporučuje Savina Čolić, doktorantkinja Inženjerskog menadžmenta. Ona se odlučila za knjigu „Slatka mala čedovišta“ autorke Irene Tiodorović, u izdanju Kreativnog centra. 

     

    savina knjiga vikend
    Savina Čolić

     

    „Petak ujutru. Petak podne. Petak poslepodne. Kraj radnog vremena. Vikeeeeeeeend!!!

     

    A, da. Ja sam mama. I to mama dva zmajića. I treba da čitam za posao – potrudiću se, obećala sam sebi! A nakupilo se i veša… Ponovo. Mogla bih usisati… I da, imam da završim rad za konferenciju. Zapravo dva. Kad sam i rešila da opet studiram. Ko mi kriv.

     

    Ej, a otkad se nisam onako samostalno, bez žurbe i cilja, negde prošetala. Ili sela da pročitam nešto. – Čekaj, sine, sad ću doći! – E, baš bih mogla da pročitam nešto. Ima ona jedna knjižica, kako se, ono, beše, zvala…

     

    Klik-dva, tri, op! Evo je. Gle gle, šta sve ima ovaj Kreativni centar… Nemam sad mnogo uštekano, poručiću ovu jednu, pa ću sledeći put neku drugu. Ova obećava!

     

    Dva dana kasnije, poštanski slip čuči u sandučetu. Skoro je kraj radnog vremena u pošti, ali ako iskombinujem čuvanje za decu na pola sata, možda i uspem da stignem. Čeka me moje štivo za vikend! Ma, idem sa njima – zatvoriće se pošta dok se ja iskombinujem. Stižem, nema gužve, super! Predajem slip, uzimam šarenu kartonsku kovertu i ponosno je odnosim kući. Otvaram, a iz nje iskače plišani meda sa drvenim maljem iza leđa i šeretskim kezom. Ispred mene stoji Irena Tiodorović – „Slatka mala čedovišta“: knjiga o izgubljenim roditeljskim pravima. Yessssss!

     

    Malo je prelistam, sad bih odmah da počnem sa čitanjem, ali ne mogu. Nema veze, sačekaću subotu poslepodne, kad mi se muški poizvrću nakon ručka. Jaaaaaaaao, pa ovo je Bob Živković ilustrovao! Kakvi su mu samo crteži, vidi ih! E, jedva čekam subotu!

     

    … I tako je subota došla, i popodne joj prođe u mom smehu. Na glas. Bilo bi na sav glas, da mi nije gorepomenutih, poizvrtanih… Knjigu od srca preporučujem svim mladim roditeljima (a onima koji to još nisu, savetujem da je ne shvate preozbiljno!). Šetajući se kroz strane prepune vrcavih događaja iz saživota autorke i njena dva muška zmajčeta, koji uključuju npr. izgubljeno pravo na  san, „odlazak tamo gde i car ide peške“, ili pravo na odmor i opuštanje (ah, kako sam se samo pronašla u ovoj kombinaciji!), uhvatićete se kako se zaista naglas smejete. Pazite samo da ne probudite one što peglaju uši u Lalalendu.

     

    I da. Uz knjigu dolazi i jedan Veliki dečiji kuvar, sa radnim naslovom „Roditelji u sopstvenom sosu“, uz recepte poput Mame sa knedlama, Tate na lovački način, Mlevenih roditelja i slično. Dugo je stajao istaknut na frižideru a recepte smo gledali kako se sami od sebe pripremaju na dnevnom nivou. Čudo jedno!

     

    Osim dobrog smeha, doći ćete do paradoksalnog saznanja da ste gubitkom prava na sopstveni život, uz milinu i ponos, darovani jednim mnogo važnijim pravom – pravom stvaranja novog života. I setićete se šta je to što svi mi, roditelji je l’ te, na konto svih tih izgubljenih prava, zapravo dobijamo.

     

    I koliko zapravo, ničim izazvani, ta slatka mala čedovišta volimo. Tek tako, više od sebe.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura