• KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka Sanje Vrzić

    Knjiga koju vam predstavljamo ove nedelje pravi je izbor za ljubitelje epistolarnosti i za sve one koji vole da saznaju nešto više o privatnom životu značajnih ličnosti. Šta se krije iza naslova „Muzej prepiske“ za naš portal otkrila je Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti.   „Iako izgleda na prvi pogled sasvim očekivano da neko […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka Sanje Vrzić

    Knjiga koju vam predstavljamo ove nedelje pravi je izbor za ljubitelje epistolarnosti i za sve one koji vole da saznaju nešto više o privatnom životu značajnih ličnosti. Šta se krije iza naslova „Muzej prepiske“ za naš portal otkrila je Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti.

     

    „Iako izgleda na prvi pogled sasvim očekivano da neko ko radi u pravom pravcatom muzeju preporučuje knjigu pod nazivom „Muzej prepiske“, verujte mi ovo izdanje Geopoetike nije namenjeno samo ljubiteljima muzeja i mnogo je više od onog što očekujete.

     

    Knjiga sadrži 125 pisama koja je sakupio i uredio Šon Ašer, i rezultat je četvorogodišnjeg rada autora na veb-stranici „Letters of note“ www.lettersofnote.com na koju su čitaoci toliko pozitivno reagovali da se iz virtuelnog sveta oteletvorila u knjigu koju sada držim u rukama.

     

    Pokušajte da se setite kada ste poslednji put napisali ili primili pismo napisano na papiru, u koverti, sa nalepljenom poštanskom markicom, a dok budete listali i čitali ovu knjigu svakako ćete se prisetiti koliko je uzbudljivo sa nestrpljenjem otvarati i čitati pismo koje vam stiže od prijatelja, rođaka, srodne duše…

     

    Odabir pisama osvojiće vas svojom neobičnošću i raznovrsnošću – tu su pisma iz različitih epoha ljudske istorije čiji su autori poznate ličnosti, ali i obični ljudi. Okrećući listove ove knjige kao da polako otvarate vremensku kapsulu.

     

    Prevode pisama prati kratak tekst koji objašnjava istorijske okolnosti i vreme nastajanja teksta, a uz to nalazi se i skenirani original ili prateća fotografija ličnosti koja ga je pisala ukoliko je originalni dokument bio nedostupan. Neke od fotografija objavljene u knjizi do sada nisu bile publikovane, a skenirana pisma predstavljaju nam rukopis autora i u potpunosti dočaravaju i materijal na kom su otkucana, napisana, urezana ili uklesana.

    Neka od pisama napisali su Fidel Kastro, Hanter S. Tompson, Luj Armstrong, Čarls Darvin, Leonardo da Vinči, Čarls Dikens, Albert Ajnštajn, Džek Trbosek….

     

    Možete pročitati pisma Gruča Marksa koji se obraća Vudiju Alenu ili Marka Tvena koji piše Voltu Vitmenu. Galileo Galilej piše mletačkom duždu 1610. Godine opisujući mu superiornu verziju teleskopa koju je dizajnirao. Džek Keruak oko 1957. godine obraća se Marlonu Brandu želeći da njegov autobiografski roman „Na putu“ dobije filmsku adaptaciju.
    1958 tri obožavateljke Elvisa Prislija pišu američkom predsedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru: „Mislimo da je dovoljno loše što šaljete Elvisa u vojsku, ali ako mu odseku zulufe presvisnućemo!“

     

    Imate uvid u pismo Klementine Čerčil Vinstonu Čerčilu juna 1940. u kojem mu govori da nije više ljubazan kao što je nekad bio. Nik Kejv oktobra 1996. pismom odbija nominaciju za nagradu televizijske stanice MTV u kategoriji Najbolji muški izvođač. Usred skandala Votergejt i upale pluća 1973. godine američki predsednik Ričard Nikson dobija pismo osmogodišnjeg dečaka koji mu savetuje da jede povrće, kao što je i on morao kada je bio bolestan.

     

    U knjizi se nalazi i oproštajno pismo Virdžinije Vulf upućeno njenom suprugu, a takođe možete pročitati i oproštajno pismo Meri Stjuart koje pred pogubljenje piše Henriju III, kralju Francuske i bratu njenog prvog supruga.

    Jedno od pisama koje me je nasmejalo je i obrazac izvinjenja iz 856. godine iz „Biroa za propisno ponašanje Danuang“ u Kini u kojem se pijani gosti izvinjavaju domaćinima zbog svog lošeg ponašanja od prethodne noći.

     

    Sav trud autora rezultirao je ovom čarobnom knjigom, i kao ljubitelj čokolade ne mogu je bolje definisati nego što je navedeno na njenoj poleđini “Književni ekvivalent za kutiju čokolade – zadovoljstvo u zalogajima i čistoj zavisnosti“. (The Sunday Best Bookos of 2013)“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura