Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA ANDREJA GIGIĆA

andrej-gigic
Andrej Gigić

Na vaše iznenađenje, a možda i veliku radost, preporuka koju smo vam spremili ove nedelje iz domena je književnosti za decu. Reč je o “Knjizi o groblju” Nila Gejmena. Da je sa velikim uživanjem mogu čitati odrasli, svedoči Andrej Gigić, klarinetista, koji je i napisao preporuku za naš portal.

 

Andrej Gigić

 

“Knjiga o groblju” počinje, kao i mnogi dečji romani danas – višestrukim ubistvom. Lik, koga znamo samo po imenu Majstor, usred noći provaljuje u kuću i ubija majku, oca i stariju sestru. Međutim, kada dolazi do kolevke otkriva da je prazna i da je dvogodišnji sin nestao.

 

Igrom slučaja dečak završava na groblju gde ga usvaja bračni par viktorijanskih duhova, a uz njih dobija i staratelja u vidu vampira Silasa. Tako počinju dečakove avanture. Svako poglavlje knjige nosi razmak od dve godine, te pratimo njegovo odrastanje od bebe do tinejdžera, kroz seriju ne nužno povezanih događaja.

 

Gejmenovo pripovedanje je “epizodično”, a mnoga poglavlja knjige bi mogla da stoje i samostalno, kao pripovetke. Samim tim je još bolja jer može da služi i kao “priča pred spavanje”, jer je uprkos ubistvu sa početka, ovo knjiga za decu. Malo je reći da Gejmen ima bogatu maštu – svaka stranica je prepuna dosetljivosti i smešne i strašne, a zlikovci su mu tako dobro osmišljeni da je mogao celu knjigu i o njima da napiše.

 

Uz to, knjiga je puna zastrašujućih stvari, ali: retke su dečje priče ili bajke bez smrti. To je možda i Gejmenova poruka: upoznajte smrt, sprijateljite se, a onda je zaboravite i živite svoj život.

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak
sinovoz
FAM