Kultura

KNjIGA ZA VIKEND: PREDLOG ZORANA JOKIĆA

Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže ekonomista Zoran Jokić. On je odabrao roman „Anđeo atentata/tabloid“ Svetislava Basare

Zoran Jokić
Zoran Jokić

„Svojevremeno je Flen O’Brajan napisao da je ljudska egzistencija samo halucinacija te da pametnom čoveku ne priliči da bude zabrinut zbog prividnog primicanja halucinacije najvišeg stepena poznate kao smrt.

Basarin najnoviji roman „Anđeo atentata“ napisan ironično –komičnim tonom, potpuno poštujući gore navedene postulate, daje nam novo viđenje sarajevskog atentata. Ovaj  pomalo iskrenut ugao posmatranja istorije, iznet je kroz naknadno izlaganje Franca Ferdinada diktirano u pero svom ađutantu Berhtoldu . Negirajući, dakle, smrt kao prepreku za ispovest, autorov glavni junak se isto tako lako poigrava sa vremenom, nalazeći i u budućnosti uzroke za protekle događaje. Čitajući ovo novo viđenje stare priče autor (zanemarujući prigodnost) tumači sadašnjost, a krivce za istorijske gluposti pronalazi tamo gde ih ne očekujete. Voleli ili ne Basarin način naracije, njegov humor, složili se ili ne oko svih iznetih stavova, neosporno je da je Basara jedan od najboljih pisaca u nas danas, a vreme provedeno na čitanje ovog romana svakako je kvalitetno utrošeno“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz