Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: NOVA PREPORUKA IVANE JOVČIĆ

ivana-jovcic
Ivana Jovčić

Knjiga koju smo vam pripremili ove nedelje u centar zbivanja stavlja pitanje identiteta – pitanje identiteta i glavne junakinje ali i samog čitaoca. O knjizi “Preljubnici” Vide Ognjenović pisala je Ivana Jovčić, strukovna medicinska sestra – specijalista javnog zdravlja.

 

Ivana Jovčić

 

“Autentična priča o savremenoj, uspešnoj i obrazovanoj ženi koja se suočava sa teškim saznanjem da njeni roditelji nisu i njeni biološki roditelji – da je usvojena. Pisana u prvom licu ali, po rečima autorke, knjiga nije autobiografska. Ova intimna i otvorena priča o identitetu glavnog lika postavlja pitanje i svima nama: koji je naš pravi identitet? Po kom scenariju živi svako od nas, koje maske nosimo i kakve igre igramo?

 

Teško saznanje o usvajanju i traganje za biološkim roditeljima proizvodi razne sukobe sa stereotipnim uverenjima čiju dramatiku na kraju bizarno uvećava i muž glavne junakinje, te kao što je i sama autorka rekla, pokazuje da je sloboda moguća ali se za nju mora izboriti.

 

Vida Ognjenović je kroz svoja dela večni ambasador kulture i umetnosti (prozni i dramski pisac, esejista, pozorišni i TV reditelj, diplomata) a kroz “Preljubnike” u nešto manje od 200 strana ona je i spisateljica bez banalnosti koja se čita bez daha. Saznanje, preispitivanje, psihička kriza, sećanja, niz peripetija i razrešenje do slobode, ključne su reči ovog majstorskog romana.”

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak
sinovoz
FAM