Kultura

KNJIGA ZA VIKEND: Nova književna preporuka knjižara Srđana Vidrića

Srđan Vidrić
Srđan Vidrić

Ni ove nedelje nismo zaboravili na naše verne čitaoce koji uživaju u književnosti. Stoga vam donosimo novu književnu preporuku, koju je za vas napisao knjižar Srđan Vidrić. Reč o romanu “Pogrešan čovek” autora Denija Morisona.

 

“S obzirom na to da je današnjeg “prosečnog” konzumenta umetnosti najlakše zainteresovati za neko umetničko delo ako ono u sebi nosi onaj poznati predznak –  RAĐENO PO ISTINITOJ PRIČI – zbog čega fotografija verovatno ima primat u odnosu na umetničku sliku, mogli bismo reći da je roman Pogrešan čovek zasnovan ako ne na verodostojnim onda sigurno na verovatnim događajima, budući da je i sam autor bio svedok i učesnik događaja koji predstavljaju istorijsku kulisu radnje u ovoj knjizi.

 

Naime, Deni Morison, ovogodišnji gost gradske biblioteke u Zrenjaninu, bio je istaknuti član Irske revolucionarne armije (IRA), kao uostalom i protagonista njegovog romana Rejmond Mesi, što ga je u više navrata koštalo slobode – služio je osmogodišnju zatvorsku kaznu. On u ovoj knjizi, na više mesta, svoje fiktivne likove smešta u istorijski kontekst, koji je lako proverljiv na Vikipediji, što doprinosi autentičnosti same priče.

 

Međutim, ne može se za Pogrešnog čoveka reći da je istorijski roman. Iako ispunjen primedbama prevodioca koji u fusnotama pojašnjava značenje pojedinih ličnosti, datuma i lokaliteta, ovaj roman se poigrava sa žanrovskim zakonitostima trilera, ljubavnog romana i vrhunske drame. Vaskrsavajući vreme u kojem je bilo moguće izgubiti glavu zbog ideja i ideala, Deni Morison je napisao knjigu koja bi, ako vam životne okolnosti to dozvoljavaju, mogla da se pročita u dahu.

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

 

Podeli članak
sinovoz
FAM