• KNJIGA ZA VIKEND: Nova književna preporuka knjižara Srđana Vidrića

    Ni ove nedelje nismo zaboravili na naše verne čitaoce koji uživaju u književnosti. Stoga vam donosimo novu književnu preporuku, koju je za vas napisao knjižar Srđan Vidrić. Reč o romanu „Pogrešan čovek“ autora Denija Morisona.   „S obzirom na to da je današnjeg „prosečnog“ konzumenta umetnosti najlakše zainteresovati za neko umetničko delo ako ono u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Nova književna preporuka knjižara Srđana Vidrića

    Ni ove nedelje nismo zaboravili na naše verne čitaoce koji uživaju u književnosti. Stoga vam donosimo novu književnu preporuku, koju je za vas napisao knjižar Srđan Vidrić. Reč o romanu „Pogrešan čovek“ autora Denija Morisona.

     

    „S obzirom na to da je današnjeg „prosečnog“ konzumenta umetnosti najlakše zainteresovati za neko umetničko delo ako ono u sebi nosi onaj poznati predznak –  RAĐENO PO ISTINITOJ PRIČI – zbog čega fotografija verovatno ima primat u odnosu na umetničku sliku, mogli bismo reći da je roman Pogrešan čovek zasnovan ako ne na verodostojnim onda sigurno na verovatnim događajima, budući da je i sam autor bio svedok i učesnik događaja koji predstavljaju istorijsku kulisu radnje u ovoj knjizi.

     

    Naime, Deni Morison, ovogodišnji gost gradske biblioteke u Zrenjaninu, bio je istaknuti član Irske revolucionarne armije (IRA), kao uostalom i protagonista njegovog romana Rejmond Mesi, što ga je u više navrata koštalo slobode – služio je osmogodišnju zatvorsku kaznu. On u ovoj knjizi, na više mesta, svoje fiktivne likove smešta u istorijski kontekst, koji je lako proverljiv na Vikipediji, što doprinosi autentičnosti same priče.

     

    Međutim, ne može se za Pogrešnog čoveka reći da je istorijski roman. Iako ispunjen primedbama prevodioca koji u fusnotama pojašnjava značenje pojedinih ličnosti, datuma i lokaliteta, ovaj roman se poigrava sa žanrovskim zakonitostima trilera, ljubavnog romana i vrhunske drame. Vaskrsavajući vreme u kojem je bilo moguće izgubiti glavu zbog ideja i ideala, Deni Morison je napisao knjigu koja bi, ako vam životne okolnosti to dozvoljavaju, mogla da se pročita u dahu.

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura