• KNJIGA ZA VIKEND: „Mundo libre“ govori o poslednjim danima Če Gevare

    O legendarnom argentinskom revolucionaru Ernestu Če Gevari, njegovom učešću u revolucijama na Kubi i u Boliviji, ispisani su tomovi knjiga. Ali, nekima od nas ovo je tema kojoj se uvek rado vraćamo. Bilo da su u pitanju istorijski spisi, ili romani inspirisani istinitim događajima, u kojima su glavni junaci slavni Če Gevara i pokojni predsednik […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: „Mundo libre“ govori o poslednjim danima Če Gevare

    O legendarnom argentinskom revolucionaru Ernestu Če Gevari, njegovom učešću u revolucijama na Kubi i u Boliviji, ispisani su tomovi knjiga. Ali, nekima od nas ovo je tema kojoj se uvek rado vraćamo. Bilo da su u pitanju istorijski spisi, ili romani inspirisani istinitim događajima, u kojima su glavni junaci slavni Če Gevara i pokojni predsednik Kube Fidel Kastro. Baš jedan takav roman, inspirisan istinitim događajima, „Mundo libre“, napisao je Marko Krstić.

     

    „Mundo libre“ se čita u jednom dahu. Roman počinje događajem od 10. oktobra 1967. godine, od dana kada je narodu Bolivije, na nosilima, prikazano beživotno telo Če Gevare. Komadantea. „Kubanskog neprijatelja, crvene napasti, mašine za ubijanje, državnog neprijatelja“, kako je to Krstić naveo u knjizi, a kako ga je video režim bolivijskog diktatora Renea Barijentosa, koji je, uz pomoć agenata CIA, na kraju i došao glave Argentincu.

     

    Već posle nekoliko početnih stranica, autor knjige „Mundo libre“ vraća nas tri dana ranije u jugoistočnu Boliviju, u šume blizu Igere. A onda nam priča intimnu i dosad neispričanu priču o poslednjim danima legendarnog revolucionara. O njegovim razmišljanjima, problemima sa astmom, odnosima sa ostalim gerilcima, izdaji…

     

    Pročitajte još: IVAN ĐORĐEVIĆ: U seriji „Tajkun“ dočekao ga jedan neočekivani karakter

     

    Če Gevara se, dok proživljava poslednje dane, priseća svog prvog putovanja motociklom po Argentini sa školskim drugom Albertom Granadom. Seća se prvog dodira sa leproznima u Peruu, nakon koga je odlučio da život posveti borbi za slobodu. Priseća se najdražih momenata u privatnom životu…

     

    Ovo je još jedna prilika da se i mi prisetimo šta je sve bio spreman da učini Če Gevara za „mundo libre“ – slobodan svet. I da se zapitamo – šta smo to mi spremni da učinimo?

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura