• KNJIGA ZA VIKEND: Maja Drobnjak preporučuje našim čitaocima

    Leto je, poznato je, doba za odmor i čitanje na odmoru. Ipak, budući da je još uvek jun, predstavljamo vam knjigu koju je moguće pročitati i za jedno popodne. Iako nije u pitanju lagani ljubavni roman. Reč je o „Penelopijadi“ Margaret Atvud, o kojoj je pisala Maja Drobnjak.   „U pitanju je knjiga iz edicije […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Maja Drobnjak preporučuje našim čitaocima

    Leto je, poznato je, doba za odmor i čitanje na odmoru. Ipak, budući da je još uvek jun, predstavljamo vam knjigu koju je moguće pročitati i za jedno popodne. Iako nije u pitanju lagani ljubavni roman. Reč je o „Penelopijadi“ Margaret Atvud, o kojoj je pisala Maja Drobnjak.

     

    „U pitanju je knjiga iz edicije Mitovi, u okviru koje poznati pisci iznova pričaju svima poznate mitove.

     

    Ponovo aktuelna Margaret Atvud, autorka koja je napisala dela među kojima su „Alijas Grejs“, „Mačje oko“ i „Sluškinjina priča“, u ovoj knjizi nam na svež i nov način prikazuje mit o Penelopi i Odiseju. Ovde priču pratimo iz ugla verne žene koja čeka.

     

    Penelopa nam iz Hada predstavlja svoju verziju dobro znane priče. Vidimo inteligentnu ženu kojoj je jasno kako funkcionišu muško – ženski odnosi. Ona je svesna da je postala primer, da je poučna legenda, i kako sama kaže, da je „štap kojim tuku druge žene.“

     

    Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Predrag Karanjac preporučuje našim čitaocima

     

    Ovom romanu posebnu notu daje hor Sluškinja. U pitanju su Penelopine služavke koje je Odisej pobio kada se vratio nakon dvadesetogodišnjeg odsustva zato što su ih, bez njegovog dopuštenja, iskoristili Penelopini prosci. Hor prati svako poglavlje i kroz pesmu sluškinje traže pravdu koju nisu dočekale.  Na ovaj način, Atvudova daje glas svim zlostavljanim i potlačenim ženama.

     

    Sluškinje, nažalost, svoju pravdu ne dobijaju ni na sudu, i shvatamo da su dvostruki standardi uvek postojali, te one besne prate Penelopu i Odiseja kroz večnost.

     

    Iako „Penelopijada“ obrađuje važne teme, držeći se za okvire mita o Penelopi, reč je o knjizi koja pruža pravi užitak. Nevelika obimom, biće odličan izbor za sve one koji čak i za trenutke predaha od radnih obaveza, biraju kvalitetna književna ostvarenja.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura