• KNJIGA ZA VIKEND: KNJIŽEVNA PREPORUKA KAROLINE BAJUS

    Književna preporuka na našem portalu ne izostaje ni ove nedelje. Kako dani pristigle jeseni ne rađaju druge želje od onih koje podrazumevaju ušuškani boravak u zatvorenom prostoru, možda ovonedeljna preporuka bude pravi izbor za predstojeći vikend. Predstavljamo vam knjigu Alesandra Barika „Zamkovi  gneva“ koja je ostavila utisak na Karolinu Bajus, novinarku.     „Bila je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: KNJIŽEVNA PREPORUKA KAROLINE BAJUS

    Književna preporuka na našem portalu ne izostaje ni ove nedelje.

    Kako dani pristigle jeseni ne rađaju druge želje od onih koje podrazumevaju ušuškani boravak u zatvorenom prostoru, možda ovonedeljna preporuka bude pravi izbor za predstojeći vikend. Predstavljamo vam knjigu Alesandra Barika „Zamkovi  gneva“ koja je ostavila utisak na Karolinu Bajus, novinarku.

     

    knjiga preporuka književna
    Karolina Bajus

     

    „Bila je kasna jesen kada sam je otkrila. Šareno lišće toplih boja šuštalo je pod mojim blago uprljanim čizmama. Žurila sam da stignem kući i dočepam se nove, sveže kupljene knjige, koja me je od juče čekala na stolu. Gotovo da sam mogla da osetim njenu težinu u rukama, taj čuveni miris nove knjige i suvoću njenih netaknutih listova.

     

    Brže-bolje skuvala sam sebi čaj (od nane i bez šećera, podrazumeva se), presvukla se u stare, omiljene trenerice, nabacila džemper preko sebe i sa sve čajem pored sebe ušuškah se na moje mesto na trosedu i uzeh je u ruke.

     

    Kupila sam je, zapravo, zbog korica. Tvrde su. Ilustracija na njima bi možda na prvi pogled mogla da bude i bolja, ali kasnije, kada sam pročitala knjigu, otkrila sam da je slika, u stvari,  savršena. Na naslovnici je jedan voz. Parni voz. Deluje možda malo i zarđalo, tako da čovek ne može baš da se odluči da li je i dalje u upotrebi ili ne. A to je savršena metafora o radnji knjige i o samom stilu pisca – Alesandra Barika. Čovek, koji je u mladosti maštao da postane filozof i završio studije za to, pronašao je način da taj svoj veoma poseban, filozofski način razmišljanja uplete u svoje priče i romane. Čovek, koji je neko vreme radio kao novinar, pa kao muzičar i tek na kraju odabrao put pisca je razvio stil koji ćete uvek moći da prepoznate- dovoljno je samo jednu njegovu knjigu da pročitate.

     

    Preporučuje se da prva knjiga koju budete čitali od njega bude „Ova priča“. Ja sam, doduše sasvim slučajno, prvo pročitala „Zamkove gneva“ i nikada nisam zažalila. To je roman koji je kao stvoren za ljubitelje lirike. Ili za one koji tek treba to da postanu. Ako ste od onih koji vole da se izgube u beskrajnim redovima koji opisuju osećanja, razmišljanja i vijuganja koje se dešavaju u glavi protagonista – onda je ovo knjiga za vas.

     

     „Zamkovi gneva“ jeste roman koji krije priču punu veoma osobitih protagonista, a ipak vas neće zbuniti tokom čitanja. To je roman koji će vas odvesti u jedan zabačeni kutak Evrope devetnaestog veka, u jedan izmišljeni gradić koji bi veoma lako mogao da bude i stvaran. I uprkos vremenskoj odrednici, mogao bi komotno da se smesti i u 21. vek. Jer i pored moderne tehnologije i pametnih telefona, i dan-danas postoje zabačena mesta, provincijski mentalitet, senzualne usne udatih žena i neobične sudbine svakodnevnih ljudi.

     

    Ako volite dramu, ako volite ljubavne priče, tragediju, komediju, putopise ili satire – nećete se razočarati, jer ova knjiga ima od svega pomalo ali ne opterećuje čitaoca. Sigurna sam da ćete se prisetiti i onih srednjoškolskih dana, kada vas je profesorka terala da prepoznate stilske figure nakon čitanja odlomka. Bila bi veoma ponosna na vas, kada bi vas videla sa kojom lakoćom ćete ih u ovom romanu uočiti… pritom, jedna osobina koja se gotovo sve vreme provlači kroz ovu knjigu jeste senzualnost.

     

    Inteligentna, senzualna i šokantna – takva je priča koja se krije iza korica knjige „Zamkovi gneva“. Posebno je preporučujem za čitanje u jesen, uz poslednje milovanje jesenjeg sunca koje dopire kroz prozor, dok se topli, sveže skuvani čaj puši na stolu pored vas. Od nane, podrazumeva se, bez šećera.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura