Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga za vikend: “Divlji dečak” nam donosi dve priče sa dve planine

divlji dečak

Italijanskog književnika Paola Konjetija čitalačka publika u Srbiji imala je prilike da upozna pre dve godine, kada je, u izdanju Lagune, objavljen njegov roman „Osam planina“. Od pre pola godine, zahvaljujući istom izdavaču, u prilici smo da pročitamo i drugo Konjetijevo delo „Divlji dečak“.

 

Knjiga „Divlji dečak“ sastavljena je iz dve novele. U prvoj, autor nam opisuje dogodovštine i razmišljanja dok je, u svojim tridesetim godinama, nakon lične krize, boravio na Alpima. Pripoveda nam svoje lično iskustvo dok je bio sam, tek povremeno u društvu samaca poput njega, ili životnja koje je zaticao gore na planini. Tokom ove avanture Konjeti promišlja o životu, slobodi, samoći…

 

U drugoj noveli, pod nazivom „Ne stigavši nikad do vrha“, opisuje nam svoje putovanje na Himalaje. Na njega se, za razliku od prvog puta, otisnuo u društvu dvojice prijatelja. Sada u četrdesetim godinama, Konjeti nam opisuje život i narode koje susreće na ovoj planini, a koja predstavlja izazov za mnoge avanturiste. Uprkos mnogim doživljajima sa ovog životnog puta, on ne propušta priliku da i ovom prilikom ukaže na čovekovu usamljenost.

 

„Znao sam da čovek u planini hoda sam čak i kad neko hoda zajedno sa njim, ali mi je bilo drago što ću svoju usamljenost podeliti s tom dvojicom drugara“, piše Paolo Konjeti na početku druge novele.

 

Dve priče sa dva putovanja, objavljene u knjizi „Divlji dečak“, ne donose nam samo dva različita sveta, Alpe i Himalaje, i sudbine ljudi koji na njima žive. One nas vode na put preobražaja samog pisca. A „možebiti“ (kako to često izgovara jedan Nepalac s kojim se autor družio) i nas samih.

 

PROČITAJTE JOŠ: “Poslednji svedoci” – potresne priče iz Drugog svetskog rata

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM