• Klinci slušali interesantne priče o avarskim ratnicima u Banatu

    Na drugoj radionici u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, održanoj 13. juna u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, bibliotekar Vlada Tot i arheolog Aleksandar Šalomon predstavili su deci period avarskih pohoda po Panonskoj niziji, na prelazu iz 6. u 7. vek, kada su, zajedno sa slovenskim plemenima, osvajali Sirmijum, Singidunum, Carigrad i ostale drevne gradove.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Klinci slušali interesantne priče o avarskim ratnicima u Banatu

    Na drugoj radionici u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, održanoj 13. juna u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, bibliotekar Vlada Tot i arheolog Aleksandar Šalomon predstavili su deci period avarskih pohoda po Panonskoj niziji, na prelazu iz 6. u 7. vek, kada su, zajedno sa slovenskim plemenima, osvajali Sirmijum, Singidunum, Carigrad i ostale drevne gradove.

     

    Vlada Tot

     

    Istorijske činjenice o svakodnevnom životu Slovena i Avara, bitkama i osvajanjima vođenim na ovim prostorima u tom periodu, o čamcima koje su Sloveni koristili da se kreću po banatskim močvarama i rekama, čudesnim monoksilima, o avarskim specijalnim lukovima za strele i njihovim ratnim konjima, o avarskom vođi, kaganu Bajanu i njihovim nomadskim šatorima, ringovima, o bici kod Titela i osvajanju Carigrada, i još mnoge druge činjenice deca su bez problema usvojila jer su predstavljene kroz  zanimljivu i napetu priču o dva prijatelja, avrskom i slovenskom ratniku, koji zajedno polaze u pohod.

     

    Deca su uz eksponat, kostura pronađenog na arheološkom lokalitetu kod Aradca, za koga se pretpostavlja da je avarski ili slovenski ratnik, slušala o avanturama ova dva junaka i neprilikama u koje su upadali tokom svojih pohoda. Priči je prethodilo upoznavanje dece sa zanimanjem arheologa, zatim su „iskopavali“ kostura avarskog ratnika, a na kraju radionice ukrašavali su avarske mačeve i crtali zanimljivosti iz priče koju su čuli.

     

    Aleksandar Šalomon

     

    Sledeća radionica u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“ biće održana u septembru i baviće se starom bečkerečkom tvrđavom. Bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ već smišljaju nove uzbudljive priče sa kustosima Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura