Kultura Vesti Zrenjanin

Kino projektor iz nekadašnjeg bioskopa “Kristal” završio u muzeju

Narodni muzej Zrenjanin

U Narodnom muzeju Zrenjanin odnedavno se nalazi kino projektor proizvođača “Iskra” iz Kranja. Ovaj kino projektor spašen je iz nekadašnjeg bioskopa “Kristal”, koji se nalazio u krugu bivše Šećerane, koja je poslovala u okviru kombinata “Servo Mihalj”.

 

Samo zahvaljujući svesti pojedinaca, vredan materijal i oprema su, umesto na buvljaku i u starom gvožđu, završili u muzeju, gde im je i mesto.

 

Kino projektor je definitivno muzejski primerak, posebno imajući u vidu da su uz pomoć ovakvih projektora (drugih nije bilo) Zrenjaninci gledali filmove u svim nekadašnjim bioskopima u gradu, kojih se definitivno sećaju oni malo stariji. A bilo ih je – „Balkan“ „Avala“, “Vojvodina”…

 

Ali, ovakvi kino projektori nisu bili obavezna oprema samo u zrenjaninskim, nego i u svim jugoslovenskim bioskopima.

 

Pročitajte još: Repertoar Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ za februar

 

Osim kino projektora, spašeni su i 16-milimetarski filmovi na kojima se nalaze vrlo zanimljivi snimci vezani za kombinat “Servo Mihalj”, kao i reklamni i promo materijal koji je, prema svedočenju onih koji su u njega imali uvid, rađen na vrlo profesionalnom nivou i može se meriti sa mnogim današnjim.

 

Na primer, postoji film na kom se nalazi spot sniman kako bi se promovisali proizvodi „Servo Mihalja“ u Njujorku.

 

Na filmovima se nalazi snimljen ambijent nekadašnjeg kombinata, radnici… Pa čak i snimak jedne vežbe koju su radnici kombinata izveli za slučaj nuklearnog napada.

 

Sve što je pronađeno i spašeno, ima veliku vrednost za istoriju Zrenjanina. Zato je plan da se snimljeni materijal u nekom narednom periodu, u saradnji sa Kinotekom, digitalizuje. I samim tim bude dostupan široj javnosti.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM