• Kino projektor iz nekadašnjeg bioskopa „Kristal“ završio u muzeju

    U Narodnom muzeju Zrenjanin odnedavno se nalazi kino projektor proizvođača „Iskra“ iz Kranja. Ovaj kino projektor spašen je iz nekadašnjeg bioskopa „Kristal“, koji se nalazio u krugu bivše Šećerane, koja je poslovala u okviru kombinata „Servo Mihalj“.   Samo zahvaljujući svesti pojedinaca, vredan materijal i oprema su, umesto na buvljaku i u starom gvožđu, završili […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kino projektor iz nekadašnjeg bioskopa „Kristal“ završio u muzeju

    U Narodnom muzeju Zrenjanin odnedavno se nalazi kino projektor proizvođača „Iskra“ iz Kranja. Ovaj kino projektor spašen je iz nekadašnjeg bioskopa „Kristal“, koji se nalazio u krugu bivše Šećerane, koja je poslovala u okviru kombinata „Servo Mihalj“.

     

    Samo zahvaljujući svesti pojedinaca, vredan materijal i oprema su, umesto na buvljaku i u starom gvožđu, završili u muzeju, gde im je i mesto.

     

    Kino projektor je definitivno muzejski primerak, posebno imajući u vidu da su uz pomoć ovakvih projektora (drugih nije bilo) Zrenjaninci gledali filmove u svim nekadašnjim bioskopima u gradu, kojih se definitivno sećaju oni malo stariji. A bilo ih je – „Balkan“ „Avala“, „Vojvodina“…

     

    Ali, ovakvi kino projektori nisu bili obavezna oprema samo u zrenjaninskim, nego i u svim jugoslovenskim bioskopima.

     

    Pročitajte još: Repertoar Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ za februar

     

    Osim kino projektora, spašeni su i 16-milimetarski filmovi na kojima se nalaze vrlo zanimljivi snimci vezani za kombinat „Servo Mihalj“, kao i reklamni i promo materijal koji je, prema svedočenju onih koji su u njega imali uvid, rađen na vrlo profesionalnom nivou i može se meriti sa mnogim današnjim.

     

    Na primer, postoji film na kom se nalazi spot sniman kako bi se promovisali proizvodi „Servo Mihalja“ u Njujorku.

     

    Na filmovima se nalazi snimljen ambijent nekadašnjeg kombinata, radnici… Pa čak i snimak jedne vežbe koju su radnici kombinata izveli za slučaj nuklearnog napada.

     

    Sve što je pronađeno i spašeno, ima veliku vrednost za istoriju Zrenjanina. Zato je plan da se snimljeni materijal u nekom narednom periodu, u saradnji sa Kinotekom, digitalizuje. I samim tim bude dostupan široj javnosti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin