• KADA JE BORBA JEDINI DOKAZ DA SMO ŽIVI

    ZRENJANIN – U četvrtak 25. maja u 20 časova na dramskoj sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” biće odigrana premijera predstave Igora Štiksa “Zrenjanin”, u režiji Borisa Liješevića. Evo šta je o predstavi rekao njen reditelj Boris Liješević.     Predstava koja za predmet uzima događaje iz nedavne prošlosti, ali i naše sadašnjosti. Vrijeme privatizacija poharalo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KADA JE BORBA JEDINI DOKAZ DA SMO ŽIVI

    ZRENJANIN – U četvrtak 25. maja u 20 časova na dramskoj sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” biće odigrana premijera predstave Igora Štiksa “Zrenjanin”, u režiji Borisa Liješevića. Evo šta je o predstavi rekao njen reditelj Boris Liješević.

     

    predstava zrenjanin
    Foto : Jovan Njegović Drndak

     

    Predstava koja za predmet uzima događaje iz nedavne prošlosti, ali i naše sadašnjosti. Vrijeme privatizacija poharalo je zemlju gore i perfidnije nego ratovi; i bogate industrijske gradove pretvorilo u olupine, ljušture na izdisaju, prazne karoserije na točkovima. Fabrike koje su hranile stotine hiljada porodica prepuštene su najstrašnijem dozvoljenom lopovluku i devastaciji. Sve ono što smo dobili u nasleđe od Očeva koji su gradili zemlju survano je u blato, pogaženo, ispljuvano, poniženo, išibano.

    Ostale su puste hale, pogoni, zarđale kapije da svjedoče o slavnoj prošlosti i nama koji nismo znali da njene tekovine prihvatimo i nosimo. U toj pustoši sada se rađa klica pobune. Jer pitamo se – treba li ne dirati nepravedni sistem i poredak ako ne vidimo drugi put i ako više ne možemo bez onih koji se na naš račun silno bogate, ali nam barem ponekad dobace našu odavno zarađenu koricu hleba?

     

    predstava
    Foto : Jovan Njegović Drndak

     

    Ko je pravedan?

     

    Onaj koji strada pokušavajući da spase društvenu svojinu, društvo i sam Grad,ili onaj koji strada pokušavajuću da zaštiti sebe i sačuva postojeće stanje?Ako i jedan i drugi stradaju – šta da se radi? Ova predstava pokušava da shvati šta nam se to dogodilo i kako da sadašnjost ne prihvatimo kao sudbinu.

    Ne uzimajući ni jedan konkretan primjer, niti konkretan Grad, predstava traži uzrok i matricu propadanja i u centar zbivanja dovodi do juče izgubljenog, a danas već pobunjenog čovjeka. Ako borba donosi još veće stradanje – treba li se i onda boriti? Možemo li se ne boriti kada je borba jedini dokaz da smo živi i ima zavodljivi ukus i miris revolucije? Kao i Ljubav bez granica, o kojoj takođe govori ova drama. Jer pobuna je uvijek transgresija: politička, društvena,emotivna i seksualna. Neizbježna je kad dođe spoznaja i pređe se tačka nepovrata.

     

    predstava
    Foto : Jovan Njegović Drndak

     

    Scenografiju za predstavu uradio je Vladimir Savić, kostime  Drina Krlić, muziku za predstavu komponovala je Jelena Popržan. Tekstove  songova  napisao je Igor Štiks, vokalna saradnica u predstavi je Ana Šajrer a učitelj plesa Zoran Simonović.

    U predstavi “Zrenjanin” igraju Dejan Karlečik, Milan Kolak, Jovan Torački, Edit Tot Miškeljin,Sanja Radišić, Stefan Juanin i Miljan Vuković.

    Foto : Jovan Njegović Drndak

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura