Kultura Vesti Zrenjanin

Izložba „Skulpture“ Milutina Krstonića u Narodnom muzeju Zrenjanin

skulpture

Izložba skulptorskih radova Milutina Krstonića pod nazivom „Skulpture“ biće otvorena u ponedeljak, 5. avgusta, u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Krstonić je dobitnik prve nagrade Međunarodnog likovnog konkursa „30×30“ za 2018. godinu, koji tradicionalno organizuje Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa autorom projekta Milutinom Mićićem.

 

Autor će na izložbi predstaviti 15 skulptorskih radova koji su nastali tokom prošle i ove godine. Delom su rađeni na Master akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a delom u autorovom ateljeu.

 

Pročitajte još: Radovi amaterskih slikara iz Lazareva na izložbi u Kulturnom centru

 

– Tokom ovog perioda bavljenja skulpturom, moja interesovanja bila su raznovrsna. Materijal je važan elemenat u procesu formiranja oblika. Za izradu skulptura koristim metal i drvo, a često i kombinujem ta dva materijala. Drvo simboliše rađanje i rast, a metal čvrstinu. Ova dva materijala su svojim svojstvima suprostavljeni. Drvo je produkt prirodnog, a metal čovekovog sveta – navodi Krstonić.

 

Lično viđenje skulptorske forme

 

On ističe kao svoj cilj da kroz sveukupni stvaralački postupak, na likovno sadržajan način, predstavi lično viđenje skulptorske forme.

 

– Moje skulpture su različiti geometrizovani i razuđeni oblici počev od svernih koje nagoveštavaju moju želju za savršenim, pa do entropičnih koje pravim objednjavanjem različitih oblika. Za izradu skulptura takođe sam koristio i predmete, delove alata i mašina nađene u radionici mog dede. Ove skulpture su definisane u duhu asamblaža. To su predmeti koji su bili u dugotrajnoj upotrebi. U sebi nose sadržaje prošlog vremena. Ja ih prepoznajem i nastojim da ih sačuvam i kroz moje skulpture produžim njihovo trajanje – zaključuje autor.

 

Izložba u zrenjaninskom Narodnom muzeju biće otvorena od 5. do 13. avgusta.

 

Milutin Krstonić rođen je u Užicu 1995. godine. Završio je srednju Umetničku školu u Užicu. Diplomirao je 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi Nenada Vacića, a trenutno je na Master akademskim studijama istog fakulteta u klasi Vukašina Milovića. Učestvovao je na više izložbi i umetničkih kolonija, kao i u realizaciji tematskih umetničkih projekata.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz