Kultura YSLAJDER

IZLOŽBA POSVEĆENA SLAVNOM SLIKARU UROŠU PREDIĆU

ZRENJANIN – Veličanstvena izložba pod nazivom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” otvorena je sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina, u prisustvu velikog broja posetilaca.

 

 

Izložba je priređena povodom 160-godišnjice rođenja velikog srpskog slikara, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i kompanije “Gomex”.

 

– Želimo da se odužimo Urošu Prediću i ostalim našim velikanima ali ključni cilj je da našim mladim generacijama ukažemo na prave vrednosti i prave uzore. Ove godine nizom manifestacija obeležili smo značajnu godišnju velikog slikara, a siguran sam da ćemo i u narednim godinama dostojno obeležavati sve značajne datume i pokazati da smo dostojni Uroša Predića – istakao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, otvarajući izložbu.

 

 

O Urošu Prediću i vremenu u kojem je on stvarao mnogo detalja predočila je autorka izložbe, viši kustos – istoričar umetnosti Olivera Skoko, napominjući da je Narodni muzej u Zrenjaninu jedina ustanova u Srbiji koja čuva legat Uroša Predića, što je velika čast za tu ustanovu kulture, ali i ogromna obaveza.

 

– Narodni muzej u Zrenjaninu čuva vredan Legat Uroša Predića, jer je godinu dana posle slikareve smrti, 1954. godine, sav inventar iz Predićevog beogradskog ateljea prenet u zrenjaninski muzej. Iz fonda legata sada je priređena postavka koju čine 32 rada Uroša Predića, i to slike, crteži i studije, kao i vajarski i crtački radovi drugih autora, koji su predstavljali velikog umetnika. Deo postavke čine i Predićevi lični predmeti, nameštaj, pisma, fotografije, razglednice, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi – istakla je Olivera Skoko, ističući da se na izložbi mogu videti i prvi dečji crteži Predića, i njegov poslednji rad koji je ostao na štafelaju, njegovi radovi i reprodukcije radova, ali i obilje ličnih predmeta.

 

 

– Na ovoj izložbi možete da vidite slikarev početak, kao i kraj, ali i mnogo toga između, jer je taj čovek, koji je živeo 96 godina, sačuvao svoje dečje radove, sva svoja pisma, razglednice, fotografije članova svoje porodice, prijatelja, savremenika, među kojima su bili i Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Mokranjac, Laza Kostić i mnogi drugi – naglasila je Olivera Skoko.

 

Na izložbi je životni put Uroša Predića izložen u tematskim delovima, od prvih koraka i školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, pa povratka u zavičaj, do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine.

 

 

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018. godine, čime će biti obeležen i 11. februar, kada se navršava 65 godina od Predićeve smrti.

 

Pre otvaranja izložbe, u Kulturnom centru Zrenjanina je održana svečana akademija posvećena Urošu Prediću, uz prigodan kulturno – umetnički program.

 

Inače, u sklopu programa organizovanog povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Uroša Predića, u četvrtak je ispred osnovne škole u Orlovatu, koja nosi njegovo ime, svečano otkrivena nova bista čuvenog slikara, rad akademskog vajara Velimira Karavelića. Kako izgleda bista, POGLEDAJTE OVDE.

Podeli članak
sinovoz
FAM