Kultura

Izložba akvarela Zdravka Mirčete „Hodočašća do svet(l)osti“ u Kulturnom centru

kulturni centar Zrenjanina

Izložba akvarela Zdravka Mirčete „Hodočašća do svet(l)osti“ biće otvorena u petak, 7. septembra, u 19 časova, u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Postavka će biti dostupna publici do 19. septembra.

 

Zdravko Zdrave Mirčeta rođen je 1951. godine u Miočiću kod Drniša, u Hrvatskoj, u tadašnjoj Jugoslaviji. Završio je školu za umetnost i umetnički obrt a potom i Akademiju likovnih umjetnosti – grafičko oblikovanje u Zagrebu. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Umetničkog bratstva manastira Krke, Rmanj, Tavna i Dobrun. Živi i radi u Beogradu i Stokholmu.

 

Na njegovim akvarelima predstavljeni su srpski manastiri u kojima je boravio u poslednjih 20-tak godina. Zdravko Krstanović za njegove radove i o ovoj akvarelističkoj celini navodi da je reč o svojevrsnom hodočašću od Krke do Gračanice. Oni su belezi, svetlosne tačke na kojima je slikar koračao otkrivajući svet i sebe, od mesta njegovog rođenja, fizičkog zavičaja – Dalmacije, do izvorišta duhovnog i svetog – Kosova i Metohije.

 

Akvarele Zdravka Mirčete odlikuju siguran crtež, bogati kolorit, čistota nekog poteza, a iznad svega toplina. Svaki od njih je živa priča ispričina slikarskim jezikom u koju smo uvučeni čarolijom, igrom senki i svetlosti koja sve kupa i prožima. Ali to nije samo priča o slikaru hodočasniku već i o nama, priča o duši. Svaki od tih akvarela je ogledalo kroz koje se može putovati.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM