Kultura Vesti Zrenjanin

Iz štampe izašla nova knjiga Radovana Vlahovića “Mučenici”

mučenici

Novi roman Radovana Vlahovića pod nazivom “Mučenici” upravo je izašao iz štampe u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa. U pitanju je nastavak romana “Bapa” i “1934”.

 

Urednik knjige “Mučenici” je Simon Grabovac, a recenzenti su književni kritičari Viktor Škorić i Nenad Stanojević.

 

PROČITAJTE JOŠ: Otvoren likovni salon 30×30 i proglašeni najuspešniji učesnici konkursa

 

– Smestivši radnju u, uslovno rečeno, tri vremenske lente, Vlahović je oblikovao siže svoga romana tako da se naracija premešta unazad, u 1934. godinu kao najraniju tačku u pripovedanju, pa sve do 22. marta 1941. godine. Dakle, treći tom romana “Bapa” zatvoren je u periodu intenzivnih istorijskih događaja međuratnog perioda. Ako su prva dva romana ove epopeje negovala sećanje na rat i događaje iz Velikog rata, onda ova knjiga naslućuje onaj koji će se zbiti i čiji će odjeci verovatno biti opisani u narednom tomu – piše u recenziji knjige Viktor Škorić.

 

Okvir od sedam godina omogućava piscu da svoje likove dinamički oblikuje, ne samo u okviru jedne knjige, nego i u okviru čitave epopeje.

 

– Treća knjiga, koliko je u promeni, toliko je i u očuvanju vrednosti ranijih Vlahovićevih knjiga. Nema sumnje da je on jedan od najbolјih poznavalaca narodnih govora sa područja Banata. Ti govori i narečja, koja polako gube bitku sa militantnim standardnim jezikom, u ovom romanu doživlјavaju svoj procvat – navodi Škorić.

 

Radovan Vlahović je rođen 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu. Autor je preko 50 knjiga. Piše romane, kratke priče, pesme, eseje. Prevođen je na engleski, ruski, nemački, mađarski, rumunski, slovački, makedonski i slovenački jezik. Dobitnik je više nagrada za književni rad i kulturno pregalaštvo. Živi i radi u Novom Miloševu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM