Kultura Vesti Zrenjanin

Iz štampe izašla knjiga „Todor Manojlović i pozorište“

todor manojlović

Knjiga „Todor Manojlović i pozorište”, autorke Bojane Popović, objavljena je kao sedma knjiga u Ediciji „Banat”, čiji je izdavač Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.

 

Recenzenti knjige su Gorana Raičević i Milivoj Nenin.

 

„Todor Manojlović, pesnik, dramski pisac, esejista, likovni kritičar i prevodilac, stvarao je više od pedeset godina. Za sobom je ostavio veliku, ali nedovoljno istraženu zaostavštinu. Iako je bio autor sedam završenih drama i nekoliko nezavršenih, njegov dramski rad gotovo je neistražen. Ostao je zapisan u istoriji srpske književnosti samo kao autor „Centrifugalnog igrača”, poetske drame koja je bila prekretnica u modernoj dramaturgiji. Ipak, veći deo njegovog dramskog stvaralaštva i dalje je neocenjen i nevrednovan“, navodi se u recenziji Gorane Raičević.

 

PROČITAJTE JOŠ: Raspisan književni konkurs pod nazivom “Slobodna tema 2020”

 

Ona dalje napominje da rukopis knjige „Todor Manojlović i pozorište” osvetljava celokupno dramsko stvaralaštvo znamenitog Zrenjaninca, kao i njegove brojne pozorišne kritike i prevode stranih drama.

 

Todor Manojlović celog života pisao za pozorište i o pozorištu

 

„Budući da je Manojlović celog života pisao za pozorište i o pozorištu, knjiga je pokušaj da se na sistematski način sagleda njegov značaj kao dramskog pisca i čoveka koji je živeo za teatar sa današnje istorijske distance, ne bi li se njegova teorijska razmatranja o drami kao žanru i dramaturška rešenja u dramama proverila i potvrdila ili osporila. U knjizi se sagledava doprinos Todora Manojlovića razvoju moderne srpske drame, ali i pozorišne kritike“, zaključuje Raičević.

 

Bojana Popović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, smer Nauka o književnosti. U periodu 2017 – 2018. radila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao naučni saradnik na projektu „Todor Manojlović i pozorište”. Autorka je brojnih objavljenih stručnih radova.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz