• In memoriam: Preminula ugledna pozorišna rediteljka Lilijana Ivanović

    Ugledna pozorišna rediteljka Lilijana Ivanović preminula je u Zrenjaninu, u 75. godini života.   Lilijana Ivanović je rođena 28. aprila 1946. godine u Strugi (Severna Makedonija). Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu bila je zaposlena kao stalni reditelj i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    In memoriam: Preminula ugledna pozorišna rediteljka Lilijana Ivanović

    Ugledna pozorišna rediteljka Lilijana Ivanović preminula je u Zrenjaninu, u 75. godini života.

     

    Lilijana Ivanović je rođena 28. aprila 1946. godine u Strugi (Severna Makedonija). Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu bila je zaposlena kao stalni reditelj i umetnički direktor punih 18 godina, od 1974. do 1993. godine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Jelena Stašević predstavlja svoje radove zrenjaninskoj publici

     

    Podjednako uspešna i predana bila je u režijama predstava Dramske i Lutkarske scene. Režirala je predstave i u Amaterskom pozorištu „Madač”.

     

    Ukupno je potpisala čak 74 režije u zrenjaninskom teatru.

     

    „Lilijana Ivanović je u zrenjaninsko Narodno pozorište došla u sezoni 1974/1975. Potpisala je najveći broj režija kao stalni reditelj u našem teatru, s promenljivim rezultatima, ali nikad ispod određenog nivoa. Vredno je istaći njeno apsolutno poverenje u snage postojećeg ansambla, jer je izuzetno retko zahtevala pomoć glumaca iz drugih sredina. Treba istaći njenu režiju predstave „Kraj vikenda” po tekstu Mome Kapora u kojoj je maestralno iskoristila privatan odnos dvoje glumaca, Svetlane Utješanović i Miloja Buce Ivanovića. Time je unela dovoljnu količinu autentične emocije sa mnogo naizmeničnog i prepoznatljivog bračnog prepucavanja sa pasažima setnih izmirenja“, saopštilo je Narodno pozorište „Toša Jovanović“.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Posle integrisanja dva zrenjaninska pozorišta, 1975. godine, značajan deo rediteljskog rada Lilijane Ivanović bio je vezan za Lutkarsku scenu. Iako bez iskustva u radu na lutkarskim predstavama, snaga ansambla i visok stepen lične ambicije omogućili su Lilijani da značajno, kvalitativno i kvantitativno obogati lutkarsku produkciju, naročito uvodeći nove tipove lutaka.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura